Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Telefonske sjednice

Rončević sam odlučio o kupnji vojnih vozila Eurokamiona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Berislav Rončević sam je odlučio o kupnji 39 vojnih vozila tvrtke Eurokamion.

Da se nakon prvog poništenog natječaja ide u direktnu pogodbu posvjedočio je u nastavku suđenja jedan od članova Povjerenstva, brigadni general Slaven Zdilar. No, iako se osnovano Povjerenstvo, nikad nije sastalo u punom sastavu, njegov su zaključak da se kupe IVECO vozila u kabinetu pomoćnika Ive Bačića potpisali svi. Primjedbi nisu imali. Zdilar je priznao da se u početku zalagao za kupnju jeftinijih MAN-ovih vozila, ali kad je problematiziran njihov sudski spor s MORH-om, i određeni nedostaci, od toga je odustao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Normalan radni dan FOTO: Rončević se nakon presude pojavio u Saboru Slika nije dostupna Premijerka odgovorila predsjedniku SDP-a 'Milanović je prespavao punih sedam godina'

>> Državni tajnik u MORH-u nije se pojavio na suđenju Rončeviću

Na pitanje je li se složio sa zapisnikom, kazao je: 'Ako sam potpisao, pretpostavljam da sam se složio.' 'Svatko živi sa svojom savješću, pa će i svjedok. Jako puno odluka sam donosio na tzv.telefonskim sjednicama, nikad se nismo sastali, a tajnica je pročitala predmet, i mi smo iznijeli mišljenje. Ako bi prihvatili logiku USKOK-a onda su i te sjednice vlade kazneno djelo i nedopušteno ponašanje', rekao je Rončević.

USKOK Rončevića i Bačića tereti da su od tvrtke ‘Eurokamioni’ izravnom pogodbom kupili kamione marke ‘iveco’ za 34,4 milijuna kuna, iako su za 10,2 milijuna kuna bili skuplji od najniže cijene koju je na natječaju ponudilo MAN-Importer, a obrana tvrdi da jeftiniji kamioni nisu ispunjavali uvjete natječaja. Zdilar je također rekao da se u dokumentaciji za nabavu tražilo gorivo F34 i nosivost pet tona i da po jednom dokumentu MAN navodno nije ispunjavao uvjete u vezi s gorivom. Ustvrdio je i da nikad nije rekao Rončeviću da je Eurokamion u prethodnom postupku ponudio najbolje uvjete nabave, a Rončević tvrdi da je upravo Zdilar kazao da su Ivecovi kamioni bili najpovoljniji. Ispričao je da su predstavnici SROM-a u radu drugog povjerenstva tražili da se nabave MAN-ovi kamioni za komunikacijski sustav ERITAC jer je njihovo vozilo bilo na testiranju.

Zdilar je rekao da je na kolegiju ministra naveo MAN kao primjer programa sudjelovanja hrvatskih tvrtaka u njihovoj nadogradnji, no ministar Rončević mu je rekao da ne treba prejudicirati ime tvrtke. Iako je najprije predlagao MAN-ove kamione, svjedok je rekao da se poslije složio da među ponuditeljima, prema kojima će se ići izravnom pogodbom, ne bude ta tvrtka zbog nekakvih sporova s MORH-om. Svjedok je na pitanje tužitelja rekao da je zapisnik sa sastanka drugog povjerenstva potpisao u Bačićevu uredu nekoliko dana nakon sastanka, a na upit branitelja odgovorio je da su se nakon sastanka usuglasili o nacrtu zapisnika.
Svjedok Josip Budimir, koji je u vrijeme nabave kamiona bio pomoćnik ministra za financije i član drugog povjerenstva, rekao je da se to povjerenstvo nije formalno sastajalo. Njega je, kaže, Bačić pitao o avansnom plaćanju koje, dodao je, nije bilo neuobičajeno te da je razlog bio iskoristiti odobrena sredstva u tekućoj godini.

Nakon suđenja predstavnica USKOK-a Ksenija Pavić rekla je novinarima kako im je bitno što je Zdilar potvrdio da ni o čemu nije odlučivao i da zapisnik nije sastavljen onda kad se to tvrdi te da nikad ni ministru ni pomoćniku ministra nije rekao da bi ponuda tvrtke Eurokamioni bila najpovoljnija. Rončević je pak rekao da mu kao ministru ni jedan od članova povjerenstva nije rekao da ima primjedbe na predloženu odluku i zapisnik te da ga nitko nije upozorio na okolnosti koje bi sprječavale zaključenje ugovora s tvrtkom Eurokamioni. (I.P. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene