Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obrana i optužba u 'aferi kamioni' na zagrebačkom Županijskom sudu dobili novo vještačenje o nabavi vojnih kamiona 2004.


Zbog 'afere kamioni' na optuženičkoj klupi našli bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić. Nitko nije želio komentirati sadržaj vještačenja, koje su na 36 stranica sastavili na Prometnom fakultetu, dok ga podrobnije ne prouče.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Milanović je prespavao punih sedam godina' Slika nije dostupna Rončević: Očekivao sam oslobađajuću presudu

Iako nije želiokomentirati nalaz vještaka, Rončević je izlazeći iz zgrade suda na Zrinjevcu izjavio kako ostaje pri ranijim tvrdnjama da nije napravio ništa nezakonito. No, na pitanje bi li opet postupio jednako Rončević je kazao da bi sada neke stvari učinio malo drugačije. 'Stavove nekih ljudi sada bih tražio napismeno', kazao je Rončević.

>> Novim vještačenjem žele dokazati da jeftini kamioni nisu bili dobri

>> Afera 'Kamioni': MORH nije niti kontaktirao MAN

Rončevića i Bačića USKOK tereti da su državni proračun oštetili za 10,2 milijuna kuna jer su izravnom pogodbom kupili vojne kamione tvrtke Iveco koji su na natječaju bili skuplji od MAN-a. No, obrana tvrdi da MAN-ovi kamioni, među ostalim, nisu imali traženu nosivost.

Vještačenje napravio Prometni fakultet

Novim vještačenjem obrana želi dokazati da jeftiniji kamioni nisu udovoljavali potrebama Ministarstva obrane pa da nisu niti mogli doći u obzir za kupnju. Drugi vještački nalaz obrana je zatražila, a sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić prihvatilo, još u srpnju. No, sud je tada odlučio da vještačenje treba napraviti Prometni fakultet, a ne Strojarski, kako je predlagala obrana.

Rončević i Bačić nabavili su javnom pogodbom od tvrtke 'Eurokamioni' 39 vojnih kamiona za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više nego li je bila najniža cijena koju je ponudila zagrebačka tvrtka 'MAN Importer' .

U USKOK-u smatraju da je upravo za taj iznos oštećen državni proračun, a Rončević od početka postupka odbacuje sve optužbe uz tvrdnju da je riječ o političkom progonu. Suđenje se nastavlja 24. studenoga svjedočenjem stručnjaka s Prometnog fakulteta koji je izradio novo vještačenje.(Hina)