Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera kamioni

Novim vještačenjem žele dokazati da jeftini kamioni nisu bili dobri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Županijski sud zaprimio je dugo očekivano vještačenje o nabavi vojnih kamiona 2004.

Zbog njih su se na optuženičkoj klupi našli bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić. Rončevića i Bačića USKOK tereti da su državni proračun oštetili za 10,2 milijuna kuna jer su izravnom pogodbom kupili vojne kamione tvrtke Iveco koji su na natječaju bili skuplji od MAN-a. No, obrana tvrdi da MAN-ovi kamioni, među ostalim, nisu imali traženu nosivost.

Pročitajte i ovo Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Počeli sanaciju zida Obitelj u čiju se kuću zabio kamion treba pomoć: "Ozlijeđena djevojčica je u bolnici, ali je dobro'' Propusti u slučaju Agrokor - 4 Novi problemi Može li se novo vještačenje za Agrokor završiti u godinu dana? DORH dobio rok i zadatak, neki sumnjaju da je to moguće

>> Afera 'kamioni': Sav novac uplaćen Eurokamionu?

>> Afera 'Kamioni': MORH nije niti kontaktirao MAN

Novim vještačenjem obrana želi dokazati da jeftiniji kamioni nisu udovoljavali potrebama Ministarstva obrane pa da nisu niti mogli doći u obzir za kupnju. Drugi vještački nalaz obrana je zatražila, a sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić prihvatilo, još u srpnju. No, sud je tada odlučio da vještačenje treba napraviti Prometni fakultet, a ne Strojarski, kako je predlagala obrana.

Na sutrašnjem ročištu vještačenje će biti uručeno tužiteljstvu i obrani, no po riječima Rončevićeva odvjetnika Krešimira Vilajtovića stranke u postupku će se prije očitovanja morati detaljnije upoznati s njegovim sadržajem.

Rončevića i Bačića se tereti da su od tvrtke 'Eurokamioni' kupili 39 vojnih kamiona za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više nego li je bila najniža cijena koju je ponudila zagrebačka tvrtka MAN Importer. U USKOK-u smatraju da je upravo za taj iznos oštećen državni proračun, a Rončević od početka postupka odbacuje sve optužbe uz tvrdnju da je riječ o političkom progonu.(HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene