Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rončević: 'Ne ukida se vojni rok'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor mogao bi, na Vladin prijedlog i uz suglasnost Predsjednika kao vrhovnog zapovjednika, odlučiti da se novaci više ne pozivaju na obvezu služenja vojnog roka ako to dopuste sigurnosne procjene te ukupno stanje obrambenog sustava, stoji u izmjenama Zakona o obrani koje je danas prihvatila Vlada i dostavila Saboru.

Ministar obrane Berislav Rončević naglasio je da nema riječi o ukidanju obveznog služenja vojnog roka, već se radi o mogućnosti suspenzije te obveze budu li sigurnosne procjene pozitivne, dakle ako nema opasnosti od rata i drugih ugroza, te ako to dopušta stanje obrambenog sustava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rončević poštedio zadnje vojne obveznike Slika nije dostupna Od 2008. zamrzavanje vojnog roka

Po neslužbenim najavama iz Banskih dvora obvezno služenje vojnog roka moglo bi biti suspendirano 2008.

Rončević na sjednici Vlade objašnjava da bi prijedlog o nepozivanju novaka izradilo njegovo ministarstvo u suradnji s Glavnim stožerom te na temelju sigurnosnih procjena i potreba Oružanih snaga. 

Napomenuo je kako se odredbe o nepozivanju novaka ne bi primjenjivale u slučaju izravne ugroženosti ili ratnog stanja, a ako su na snazi, Predsjednik bi mogao na prijedlog i uz supotpis premijera odlučiti o pozivanju novaka na obvezno služenje vojske ako su tijela državne vlasti onemogućena u redovitu obavljanju svojih dužnosti. Takvu bi odluku Predsjednik podnosio na potvrdu Saboru.

Vlada bi odlučivala o sudjelovanju hrvatskih vojnika u međunarodnim vojnim vježbama izvan Hrvatske u okviru međunarodnih obrambenih organizacija kojima je Hrvatska pristupila (Partnerstvo za mir) ili
pristupa (NATO). U njezinoj bi nadležnosti bilo i odlučivanje o
sudjelovanju vojnika drugih država u pružanju humanitarne pomoći.

Sabor bi odlučivao o sudjelovanju vojske u međunarodnim vojnim vježbama izvan Hrvatske u kojima sudjeluju vojske država koje nisu pristupile međunarodnim vojnim organizacijama te o održavanju vojnih vježba u Hrvatskoj u kojima sudjeluju oružane snage država koje nisu članice međunarodnih obrambenih organizacija.

Izmjene predviđaju i mogućnost dragovoljna služenja vojnog roka, što bi se omogućilo i ženama, te osnivanje Vijeća za obranu koje bi razmatralo temeljne dokumente u području obrane i pratilo provedbu reforme obrambenog sustava.

Vlada je u Sabor uputila i izmjene Zakona o službi u Oružanim
snagama kojima se brišu vremenska ograničenja za sudjelovanje hrvatskih vojnika u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu - sadašnji zakon propisuje da u tim operacijama mogu sudjelovati 12 mjeseci uz mogućnost maksimalnog produljenja za tri mjeseca.

Skratio bi se i rok s dvije na jednu godinu koje bi hrvatski vojnici
nakon sudjelovanja u mirovnim misijama morali provesti u Hrvatskoj.

Novost je i mogućnost da umirovljeni časnici i dočasnici koji svojim vladanjem nanesu štetu Oružanim snagama ne mogu nositi vojnu odoru.

Vlada je prihvatila Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja, za što je lani utrošeno ukupno 4,8 milijarda kuna, od toga najviše, 3,4 milijarde, za prava iz mirovinskog i invalidskog
osiguranja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene