Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugradnja razdjelnika

ISTEKAO ROK Građane čekaju kazne od 10.000 do 50.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakonski rok za velik dio zgrada za ugradnju toplinskih razdjelnika je istekao, no još nije poznato tko će pisati kazne i o čemu će one ovisiti.

Unatoč visokim kaznama, gotovo polovica građana oglušila se na obvezu ugradnje toplinskih razdjelnika. Zakonski rok za velik dio njih je istekao, no još nije poznato tko će im kazne pisati i o čemu će one ovisiti. Oni koji su razdjelnike ugradili o uštedama nemaju jednako mišljenje.

Pročitajte i ovo Videozid: Toplana i plin - 4 Dobre vijesti Gotovo mjesec dana kasnije: Kreće sezona grijanja, HEP počeo isporuku toplinske energije za 130 tisuća građana u šest gradova Tihomir Vančina Za DNEVNIK NOVE TV Bolnice očajne zbog računa za plin: "Mjesečna cijena mogla bi biti 2 i pol milijuna kuna"

Gospođa Biserka, predstavnica je stanara zgrade koja je među prvima u Zagrebu ugradila toplinske razdjelnike. Kvalitetna ugradnja, blaža zima i paljenje grijanja samo kad je kod kuće, tvrdi, donijeli su joj uštedu.

'Sasvim sigurno se isplatilo što možete vidjeti iz računa za 11. mjesec 2014. račun je 389 kuna, a 11. mjesec 2015. 262 kune', rekla je Biserka Vrebac.

Formula za izračun troškova grijanja prošli je tjedan promijenjena drugi put ove godine

No brojni građani već se mjesecima žale da uštede ne vide. Danijel nije jedan od njih, no ističe za manje račune živi se na nešto nižoj temperaturi.

'Više ne možemo na stari način kako je to nekad bilo, hodat u kratkim rukavima, u kratkim gaćicama po stanu, to više ne možemo radit', rekao je Danijel Dasović.

A što se može, a što ne bi smjelo, očito ne brine velik dio građana. Jer s dolaskom 2016., istekao je rok za ugradnju razdjelnika u zgradama s više od 70 stanova. Od ukupno 123.691 kućanstva, njih gotovo polovica, odnosno 65.202 razdjelnike nije ugradilo. Zato ih čekaju kazne od 10.000 do 50.000 kuna.

U POTRAZI ZA ODGOVOROM KOJI ZANIMA 170.000 GRAĐANA S pravom se osjećaju prevareno - oni nisu ti koji štede s razdjelnicima

'Obveza ugradnje mjerila toplinske energije propisana je Direktivom o energetskoj učinkovitosti EU i odnosi se na sve države članice Unije te su rokovi fiksno određeni i ne mogu se mijenjati. Provjeru ugradnje uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije u stambenim jedinicama obavljat će nadležni inspektorat0', priopćili su iz ministarstva gospodarstva.

No još se ne zna tko će u njemu biti, kao ni kriteriji po kojima će se određivati visina kazne.

'Ja bi voljela da se one koji se nisu pridržavali zakona adekvatno sankcionira. Možda ne baš tako drastično 10-50 tisuća, al nekom kaznom koja neće bit pretjerana, al će ljude gurnuti prema tome da si ugrade razdjelnike', kazala je gospođa Vrebac.

Stanari u zgradama s manje od 70 stanova za ugradnju imaju vremena do kraja 2016.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene