Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši general i saborski zastupnik Ljubo Ćesić Rojs danas je, na početku ponovljenog suđenja, kazao da se ne osjeća krivim za navodne zlouporabe kojima je, po tvrdnjama tužiteljstva, Ministarstvo obrane (MORH) oštećeno za više od 5,5 milijuna kuna.


"Ovo što je napisano u optužnici nema veze jedno s drugim. U cijelosti poričem da sam počinio kaznena djela, ne smatram se krivim", kazao je Ćesić na raspravi kojom je ovo suđenje danas počelo po drugi put.

Vezani članci Kanader u akciji (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) - 15 Vojska na vatreni ponedjeljak angažirala najviše protupožarnih snaga u sezoni Ministar obrane Mario Banožić i Ivana Pezo Moskaljov - 2 Ministar Banožić o aferama u oružanim snagama, istragama koje se vode, ali i obaveznom cijepljenju u vojsci: "Loše je isprezentirano da je netko to naredio"

Od veljače 2004. postupak je vodilo drugo sudsko vijeće, a na optuženičkoj klupi tada je sjedio i Stjepan Spajić, koji je u
međuvremenu umro. Njega se teretilo da je 1998. Rojsa, tada pomoćnika ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje, poticao da otpiše tri milijuna kuna duga njegovu nogometnom klubu Hrvatski dragovoljac.

Suđenje je bilo u završnoj fazi, no zbog smrti Spajića došlo je do zastoja duljeg od dvije godine, pa je sve moralo krenuti iz početka pred novim sudskim vijećem.

Osim otpisa duga nogometnom klubu Rojs je, prema optužnici, bez ovlasti zapovjedio izdavanje cigareta, kave i druge potrošne robe vrijedne 2,3 milijuna kuna 66. cestovnoj pukovniji koja nije bila u sastavu hrvatskih Oružanih snaga i Ministarstva obrane (MORH).

Tereti ga se i da je bez naknade odobravao korištenje ugostiteljskih usluga u MORH-ovim restoranima i hotelima za više nogometnih klubova koji su gostovali u Zagrebu. Navodno je za to potrošio oko 200 tisuća kuna.

Kao i na prvom suđenju za svjedoke su pozvani bivši ministri obrane Andrija Hebrang, Pavao Miljavac i Jozo Radoš te bivši premijer Zlatko Mateša.

Ćesićev branitelj Željko Oluić na sudu je prosvjedovao zbog tvrdnji tužiteljstva o takozvanoj Rojsovoj 66. pukovniji, za koju se veći dio prvog suđenja pokušalo utvrditi je li bilo u sastavu HV-a ili HVO-a.

Naglasio je kako je to podcjenjivanje hrvatskih boraca, pripadnika elitne postrojbe koji su "krvarili" za Hrvatsku.

Rojs je, pak, u sudskom hodniku ponovio da je tužio državu od koje za pripadnike pukovnije potražuje 545 milijuna kuna. "Ako ta pukovnija nije postojala, onda ne postoje ni ceste koje je ona izgradila", izjavio je Ćesić.