Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rogozničani prekinuli štrajk glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam od jedanaest članova rogozničkog Općinskog vijeća podnijelo je danas ostavke na mjesta u Vijeću, čime su stečeni uvjeti za njegovo raspuštanje, a istodobno je 19 Rogozničana prekinulo štrajk glađu, započet prije pet dana.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća kao razlog ostavkama navedeno je da Ministarstvo prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva inzistira da donesu prostorni plan uređenja kojim bi izvan obuhvata građevnog područja ostalo 330 objekata, na što vijećnici ne mogu pristati. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rogozničani štrajkaju glađu pred MOBMS-om Slika nije dostupna Rogoznica: Bespravni graditelji od sutra štrajkaju glađu

Ostavke na mjesta u Općinskom vijeću podnijeli su vijećnici HDZ-a (4), Nezavisne liste Ante Bogavčića (2) i nezavisni Ivo Lovrić, a vijećnici "Danice" (2) odbili su podnijeti ostavke, s obrazloženjem da nisu bili uključeni u donošenje općinskoga prostornog plana uređenja. 

Još prije nekoliko mjeseci zbog neslaganja s politikom vodećih ljudi u Rogoznici ostavke na mjesto u Vijeću podnijela su dva vijećnika Nezavisne liste Franje Pašalića. 

"Nismo podnijeli ostavke zbog štrajka glađu, nego zato što je ministrica Marina Matulović-Dropulić tražila da prihvatimo prostorni plan uređenja koje je nametnulo njezino ministarstvo.Time smo trebali potvrditi odluku da se iz prostora ukloni 330 objekata", rekao je općinski načelnik Nikica Goleš. 

Po zakonu načelnik Goleš, njegovi zamjenici i članovi Poglavarstva ostaju na dužnosti do imenovanja Vladina povjerenika. 

"Za bespravnu gradnju odgovorna su podjednako sva državna tijela, ali tu, na žalost, nisu svi jednaki, jer ministrica Matulović-Dropulić sigurno ne će ukloniti svih 500.000 bespravnih građevina, koliko ih ima u Hrvatskoj", rekao je Ante Bogavčić, zamjenik općinskog načelnika. Kad su ostavke podnesene, 19 Rogozničana prekinulo je štrajk glađu, koji je počeo prije pet dana. 

Jedan je prosvjednik zbog teškoga zdravstvenog stanja danas prevezen u šibensku bolnicu. Danas je sa svojim timom u Rogoznicu došao odvjetnik Krešimir Krsnik, koji će zastupati bespravne graditelje u tužbi protiv općinske i državne vlasti. 

Kako se doznaje, tužba će se temeljiti na Zakonu o legalizaciji bespravne gradnje iz 1993. i činjenici da su država i općina poticale bespravnu gradnju. Procjenjuje se da bi punomoć za zastupanje pred sudom Krsniku moglo dati više stotina Rogozničana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene