Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Mustedanagić

Roditelje zlostavljane djece šokiraju propusti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
16 godina zatvora za seksualno zlostavljanje maloljetnika i dječju pornografiju, kao i progon iz države, nepravomoćna je to presuda Senadu Mustedanagiću čiji je slučaj početkom godine donio magazin Provjereno.

Reporterka Ana Blažević tada je pričala s očevima čija su djeca Mustedanagića prijavila za zlostavljanje – jedan iz Cazina, a drugi iz Zagreba. 'Dobivam snagu u tome da pomognem, ako ništa drugo, da pomognem barem jednom djetetu, barem jednom roditelju da postanu svjesni da se to dešava i tu kod nas, da to nije u nekim američkim filmovima, da to nije negdje na zapadu, nego da je to tu kod nas, u našem gradu za koji puno njih govore da je siguran grad', tako je Provjerenom jedan od očeva objasnio zašto im se javio.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Njegovom sinu Mustedanagić je bio trener u biljarskom klubu, u kojem je radio s djecom iako je bio bjegunac za kojim je raspisana međunarodna tjeralica. Naime, u Cazinu u BiH, dok je radio kao košarkaški trener, Mustedanagić je, prema riječima optužnice koju je protiv njega podiglo tužilaštvo u Bihaću, dva mjeseca silovao 14-godišnjaka.

Propusti država

'Najviše volim kad ne razmišljam o tome, to me spašava', iskreno je reporterki Provjerenog rekao otac djeteta iz Cazina. Prošlo je gotovo dvije godine otkako je Mustedanagića dječak prijavio za seksualno zlostavljanje. Osim činjenice da njega i njegovu obitelj još čeka suđenje na kojem će morati svjedočiti, dodatno ih boli i šokira nevjerojatan niz propusta koje su napravile obje države. Mustedanagić je u BiH izbjegao pritvor koji mu je određen, slobodno ušetao u Hrvatsku i gotovo godinu dana neometano radio s djecom, iako je za njim bila raspisana međunarodna tjeralica. Nakon uhićenja istraga zagrebačke policije je ukazala na još jednu žrtvu u Hrvatskoj.

Od prosinca je Mustedanagić u zatvoru, a otac iz Zagreba s kojim je pričala ekipa Provjerenog svjedočio je na sudu. 'Prošao je kraj mene i za vrijeme suđenja je sjedio metar iza mene. Praktički sam osjetio njegov dah na vratu i to je nešto što je nakon ovih godinu dana bio grozan osjećaj', opisuje otac. Presuda koju je donio Županijski sud u Zagrebu je nepravomoćna. 'Optuženik ima pravo žalbe od 15 dana, a o žalbi odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske', izjavio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

'S kojom presudom bi roditelj koji je doživio tako nešto mogao biti zadovoljan? Ne mogu reći da sam razočaran, ne mogu reći da sam sretan, mislim da bi svaki roditelj bio najsretniji kad bi se mogao vratiti i spriječiti to što se desilo', kaže otac iz Zagreba. Obitelj iz Cazina još čeka pravdu jer se Mustedanagiću još mora suditi za slučajeve iz BIH.

Neodgovorena pitanja

'Neka je on tamo iza rešetaka, neka je udaljen od djece pa što bilo, da bilo', riječi su oca iz BiH. Oba dječaka čiji su očevi svoja bolna iskustva podijelila s gledateljima Provjerenog nastavljaju svoje djetinjstvo, i očevi kažu da su se od zlostavljanja jako dobro oporavili. Možda još uvijek nisu ni svjesni što su napravili kad su skupili hrabrosti i prijavili Mustedanagića jer tko zna o kojem broju žrtava bi možda danas pričali.

>> Policija potvrdila Provjerenom: Bila je još jedna žrtva

Iako je prva presuda stigla, još puno pitanja ostaje bez odgovora. Kako je Mustedanagić uspio izaći iz BiH unatoč međunarodnoj tjeralici, i gotovo godinu dana živjeti u najvećem gradu u Hrvatskoj? Zašto je bjegunac radio s djecom? I hoće li zbog toga netko odgovarati?
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene