Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rad tvrtke Rockwool Adriatic d.o.o. i proizvodnja mineralne vune, prema izvješću njemačkog stručnjaka za pitanja kakvoće zraka u odnosu na industrijska postrojenja, sukladan je zahtjevima iz građevinske dozvole i uvjetima probnog rada, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.


Richard Bolwerk, koji je na poziv Ministarstva sudjelovao u inspekcijskom nadzoru tvornice u Pićanu od 19. do 21. veljače, u izvješću je predložio mjere koje bi smanjile emisije karakterističnih mirisa na koje se žali lokalno stanovništvo.

Vezani članci Slika nije dostupna Zatvorili im put do kuća, a imaju sve dozvole Slika nije dostupna Zbog nezakonite gradnje Goranu Bregoviću kaznena prijava

Za smanjenje (intenziteta) mirisa proizašlih iz kemijskih i termičkih reakcija veziva fenola i formaldehida, Bolwerk preporuča zamjenu dijela sirovina tog veziva korištenjem 20 posto glukoze. Za smanjenje količina emisija sumpornog dioksida predlaže koristiti brikete s manjim sadržajem sumpora i primjenu osobito suhe apsorpcije, odnosno ubrizgavanje aditiva u struju ispušnog plina između kupolaste peći i filtarskog uređaja za prašinu.

Kao najučinkovitije rješenje preporuča ugradnju uređaja za naknadno spaljivanje ispušnih plinova iz peći. U Izvješću stoji da je postrojenje moderno, u vrlo dobrom i održavanom stanju, da su svi dijelovi postrojenja i agregati u potpunosti novi, izrađeni i nabavljeni posebno za tu lokaciju, a filtarski uređaji su dimenzionirani tako da se sa sigurnošću mogu postići vrijednosti manje od ograničenja emisija utvrđenih dozvolom.

Iz Izvješća proizlazi i da mjerni uređaji i mjerna tehnika udovoljavaju najvišim zahtjevima pri nadzoru industrijskih postrojenja i njihovih emisija. Prema dosadašnjim mjerenjima onečišćujućih tvari koje se kontinuirano prate (sumporni dioksid, amonijak, formaldehid i čestice prašine) prosječne dnevne vrijednosti bile su unutar dopuštenih vrijednosti, kao i onečišćujućih tvari koje se prate povremeno (dušikovi spojevi, čestice, teški metali iz prve i druge grupe štetnosti, kadmij, te hlapivi organski spojevi).

Izvješće R. Bolwerka dostavljeno je tvrtki Rockwool Adriatic d.o.o. radi analize, procjene provedbe i očitovanja na preporučene mjere, stoji u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju