Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši glasnogovornik UN-ova sektora Jug Alun Roberts svjedočio je danas na suđenju trojici hrvatskih generala u Den Haagu, o prekomjernom granatiranju Knina i zločinima u okolici toga grada nakon Oluje, za što je optužio hrvatske vojne snage.


Po njegovim riječima, u granatiranju Knina 4. i 5. kolovoza 1995. godine oštećeno je 200 civilnih objekata i ono nije bilo ograničeno na lokacije koje su koristile vojne i civilne vlasti tzv. krajine.

Vezani članci Zrakoplov prisilno sletio kod Knina Zrakoplov prisilno sletio blizu Knina, pronašli ga vatrogasci. Nitko nije ozlijeđen, otkriveno i što je bilo uzrok slijetanja Andrej Plenković Plenković poslao poruku Srbiji: "Velikodušnost u pobjedi ne znači da ćemo ikad ikome dopustiti da se dovodi u pitanje obrambenost Domovinskog rata"

Dodao je da su hrvatske vlasti, odnosno optuženi general Ivan Čermak, ograničili kretanje UN-ovim pripadnicima samo na središte Knina kako bi se sakrili razmjeri granatiranja.

"Pretpostavljam da je to stoga kako bi se ostatak grada očistio, popravili prozori i izlozi i prikrili razmjeri bombardiranja. Imam dojam da je to bilo organizirano", rekao je svjedok tužiteljstva.

Roberts, koji je s pripadnicima UN-a u kolovozu obilazio šire područje sektora Jug, rekao je da je uočio palež i pljačkanje širokih razmjena. "To je bila redovita pojava, kao i ubijanje civila, često starijih osoba", rekao je.

On je 25. kolovoza stigao u selo Grubori koje je bilo u plamenu i po njegovim riječima, samo je jedno od mjesta u kojima su pripadnici hrvatskih snaga palili kuće.

"UN-ovi pripadnici redovito su u selima koja su bila spaljena vidjeli pripadnike Hrvatske vojske i Specijalne policije", rekao je Roberts.

"To je bio obrazac koji nitko nije pokušao zaustaviti...Prije bih rekao da je riječ o tendenciji etničkog čišćenja, nego o izoliranim incidentima i pojedinačnim kriminalnim djelima", naglasio je.

U Gruborima je vidio zapaljene staje i kuće, a preživjeli mještani rekli su da su neki članovi obitelji izgorjeli u spaljenim kućama. Mještani Grubora, preostalo ih je šestoro uglavnom starijih ljudi, odveli su ga na mjesta gdje je fotografirao ubijene civile. Roberts je zaključio da je na njih pucano iz neposredne blizine, a jedan starac ubijen je u krevetu, tvrdi on.

Bivši glasnogovornik UN-ova sektora Jug govorio je i o prijetnjama koje mu je uputio general Ante Gotovina jer je, navodno, zajedno s drugim UN-ovcima štitio srpske ratne zločince skrivene među civilima.

"Gotovini je smetalo moje i ponašanje mojih kolega... prijetio mi je smrću i optužio me da sam agent i provokator", rekao je Roberts koji će nastaviti sa svjedočenjem u utorak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju