Admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OS RH
Admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OS RH Foto: DNEVNIK.hr

Ministar obrane Mario Banožić danas u Požegi na prisezi vojnika nije održao govor, optuživši Roberta Hranja da mu je to zabranio. Potom ga je pozvao na ostavku, nakon čega cijeli dan pljušte reakcije.


Među njima i ona premijera Andreja Plenkovića koji je Zorana Milanovića optužio za puzajući državni udar.

Vezani članci Mario Banožić Banožić o konzultacijama s Milanovićem oko sastanka u Varšavi: ''Ja imam svog predsjednika Vlade'' Gordan Grlić Radman Grlić Radman o zastoju u imenovanjima veleposlanika: "Strane zemlje nam se smiju"

Pojavile su se potom informacije da je Hranj ponudio ostavku, no sve je demantirao on sam. 

Ured Predsjednika poslao je u petak poslijepodne priopćenje u kojem navode kako su dobili izjavu načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja te da je zbog istinitog informiranja javnosti i interesa medija, u cijelosti objavljuju. 

"Prilikom svečanosti prisege postupao sam po zapovijedima koje su u skladu sa zakonskim propisima i naredbom Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH, a čiji sastavni dio je bio i program svečanosti. Ministra obrane upoznao sam s navedenim programom. Netočna je tvrdnja da sam njemu ili bilo kome drugome zabranio obraćanje. Nikada nisam odbio provesti bilo koju odluku ministra obrane niti sam bilo kojim postupkom prekršio zakon. Moja današnja zapovijed za provedbu svečane prisege temelji se na naredbi Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH.

Netočno je da sam ponudio ili podnio ostavku na svoju dužnost. Ministar obrane je prije svečanosti vojne prisege od mene zatražio da podnesem ostavku. Vojnici nemaju pravo na ostavku. Zakon o obrani i Zakon o službi u OS RH ne poznaju institut ostavke, a to nije niti u
skladu s kodeksom ponašanja vojnika. Nadležnosti i postupak imenovanja i razrješenja načelnika Glavnog stožera OS RH propisani su Zakonom o obrani“, stoji u izjavi načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja", prenose u priopćenju iz Ureda predsjednika. 

Izjava je poslana i na Milanovićevu i adresu Ministarstva obrane.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju