Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rješenje graničnog pitanja sa Slovenijom uvjet je za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekao je za Slovensku televiziju Milan Balažic, državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova.


'Slovenija ne može dopustiti da njoj vitalno pitanje granice ostane neriješeno. Hrvatska za ulazak u EU mora ispuniti sve uvjete Europske unije, pa i slovenski uvjet - ulazak Hrvatske u EU uvjetovan je rješenjem graničnog pitanja', rekao je Balažic u razgovoru za glavni dnevnik Slovenske televizije.

Vezani članci COVID odjel, ilustracija Ministar gospodarstva najavio zatvaranje lokala: "Dosta je s izgovorima, ako s time ne prestanemo, slijedi lockdown" Slika nije dostupna 'Ne možemo naprijed ustraje li Hrvatska u 'prejudiciranju' granice'

Slovenska je televizija prenijela izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je u subotu rekao da ako Europa dopusti da jedna zemlja članica, samo zato što je članica, ucjenjuje drugu zemlju, kao što to danas radi Slovenija, onda europske integracije nemaju nikakve budućnosti.

>> 'Ako prođu ucjene, integracije su besmislene'

>> 'Slovenci dobili poruku da pritiscima na Hrvatsku mogu postići što hoće'

Komentirajući istup hrvatskog premijera, slovenski državni tajnik Balažic je rekao da Sanaderova izjava ima vanjsku, ali i unutarpolitičku dimenziju jer se u Hrvatskoj približavaju lokalni izbori, a oni su kao što je dodao i jedna vrsta uvoda u skorašnje predsjedničke izbore. 'I prije je Slovenija u Hrvatskoj pred izbore igrala ulogu žrtvenog jarca', rekao je Balažic, zadužen u ministarstvu vanjskih poslova za strateška pitanja.

>> 'Trebamo uvjeriti Europu da se Hrvatska mora povući s okupiranih slovenskih teritorija'

>> Rezolucija: Temelj medijacije međunarodno pravo

Slovenski dužnosnik rekao je kako se boji da 'oštrija retorika' o Sloveniji sada u Hrvatskoj najavljuje i jačanje antieuropskih snaga, te da je zabrinut što se u zadnjim istupima u Hrvatskoj uz Sloveniju napada i Europska komisija. Slovenija će, kako je rekao, inzistirati da se granični spor riješi medijacijom i pred ulazak Hrvatske u EU, ali će 'biti strpljiva' i čekat će 'novu priliku' ako Hrvatska odluči da odgodi svoje članstvo u EU i granično pitanje ostane neriješeno.

Što se tiče diplomatske djelatnosti i eventualnog uspjeha medijacijskog procesa, Balažic je rekao da je to ovisno od Zagreba i da je 'loptica na hrvatskoj strani'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju