Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Treća strana mogla bi pomoći'

Žbogar: Mogli bi odblokirati pregovore ako se dogovori medijacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija bi mogla odblokirati hrvatske pregovore s Europskom unijom u idućih nekoliko tjedana ako se postigne sporazum o posredovanju kakav je radi prevladavanja graničnoga spora predložio Bruxelles, rekao je u nedjelju slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Diplomati kažu da taj spor treba brzo riješiti kako bi Hrvatska uspjela ostvariti cilj završetka pregovora u ovoj godini i ulaska u EU u 2011. 'Svi mi želimo da Hrvatska završi pregovore do kraja 2009. ... a to znači da bi Hrvatska za to vrijeme morala pregovarati', rekao je Samuel Žbogar u intervjuu za Reuters. 'Sad je trenutak da se riješi granično pitanje i da Hrvatsku uvedemo u Europsku uniju', rekao je Žbogar uoči sastanka EU-ovih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu.

Slovenija, članica EU-a, stavila je veto na otvaranje i zatvaranje većega broja poglavlja u hrvatskim pregovorima s EU-om, a sve zbog 17 godina starog spora oko nekoliko komadića zemlje i pojasa morske granice, navodi agencija Reuters. Žbogar kaže kako njegova zemlja vjeruje da bi proces na međunarodnome sudu predugo trajao, a izostanak povjerenja sprečava napredak u izravnim bilateralnim razgovorima.

'Vjerojatno bi... pomoć treće strane u posredovanju ... pomogla. Možda je to jedini način da se nađe izlaz iz ove slijepe ulice', dodao je. Europska komisija zatražila je od Nobelovca Marttija Ahtisaarija, diplomatskoga veterana i nekadašnjeg finskog predsjednika, da predsjeda skupinom koja bi posredovala u slovensko-hrvatskom sukobu, objavila je u petak glasnogovornica Europske komisije. Sloveniju u EU-u kritiziraju zbog blokade hrvatskih pregovora kojoj je uzrok teritorijalni spor što potječe iz 1991. kad su se obje zemlje osamostalile.

'Mi se ne osjećamo kao negativci. Moramo štititi vitalne interese koji su u to uključeni, rekao je i dodao kako Hrvatska ima dugačku morsku granicu, a Slovenija veoma kratku.'

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene