Prvi automobil koji će na svečanom otvorenju 26. srpnja oko 22 sata prijeći most bit će Nevera.

Galerija Pelješki most - 5 Pelješki most - 4 Pelješki most - 3 +2 Pelješki most - 2

Rimčeva Nevera, prva će otvoriti Pelješki most. Nevera će krenuti s jedne strane mosta, a auto trostrukog europskog prvaka Nike Pulića, s druge strane. Prolazit će kroz vatromet. Planiralo se i da se most pusti za pješake tijekom dana, ali to zbog pirotehnike koja će biti na sredini mosta neće biti moguće.

Pelješki most - 4 Pelješki most - 2 (Foto: Milan Sabic)

Nakon toga, prvi koji će službeno prijeći most bit će pripadnici prve i četvrte gardijske brigade - njih 40 na motorima. Svečanost će trajati sve do trenutka kada će uz Himnu slobodi krenuti vatromet i bakljada na brodicama ispod mosta, piše Jutarnji list.

Bit će nekoliko stotina uzvanika. Na otvaranje Pelješkog mosta pozvana je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, iako u Vladi još čekaju konačnu potvrdu njezinog dolaska. Zbog toga se ne može još ni utvrditi konačni protokol, uzvanici i govornici, ali iz Vlade poručuju da žele pozvati sve koji su radili na projektu Pelješkog mosta.

Kineski premijer Li Keqiang bi se trebao obratiti video-vezom, budući da je Pelješki most gradila kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC). Podjetimo, kineski premijer posjetio je gradilište 2019. kada je bio u službenom posjetu Hrvatskoj.

Planiraju se prijevozi minibusevima, a moći će se parkirati puno dalje od mosta zbog bojazni da bi mogle nastati prevelike gužve na mostu.

Odluka je pala - ipak Pelješki most

Most će se ipak zvati Pelješki, a ne most Pelješac, kako piše na sad postavljenoj tabli, doznaje Jutarnji list.

Pelješki most - 4 Pelješki most - 3 (Foto: Milan Sabic)

Prije samog otvorenja postavit će se nova tabla.

Daniela Matić U Neumu zdvajaju zbog neželjenog kruzera: "Čestitke kapetanu. No nije riječ o brodu. Pogledajte, je li ovo prirodno?"

Pelješki most - 4 Pelješki most (Foto: Milan Sabic)

Pogled iz zraka na pristupne ceste do Pelješkog mosta - 1 FOTO Pogledajte kako danas izgledaju pristupne ceste do Pelješkog mosta, sve mora biti gotovo do srpnja

Mostom se i cestovnim putem povezuje cjelovit teritorij Republike Hrvatske, a Korčula, Pelješac i Dubrovnik postaju bliži nego ikada.

Tih 2404 metara dužine mosta i kilometri pristupnih cesta ostvaruju puno više od građevinskog pothvata. Hrvatska je tradicionalna cestovna turistička destinacija i brojni strani gosti, ali i domaći turisti, iskoristit će cestovni kontinuitet kako bi se uputili u nova iskustva, osobito Pelješca i Korčule.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju