Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađeni pod cestom

Sisak: Riješen misterij posmrtnih ostataka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Isprva se mislilo kako su to žrtve ubijene nakon Drugog svjetskog rata, no analiza je pokazala drugačije. Leševi su znatno stariji i preušteni su arheolozima.

Riješena je misterija posmrtnih ostataka dvije osobe pronađenih tijekom rekonstrukcije Zagrebačke ulice u Sisku. Nalazište su obišli stručnjaci sudske medicine i arheolozi, koji su ustanovili kako je riječ o dobro sačuvanim kosturima dvije ženske osobe iz razdoblja kasnog srednjeg vijeka.

Pročitajte i ovo Ekspedicija na Sredozemlju - 6 Fascinantni prizori Nevjerojatna ekspedicija u kojoj su sudjelovali i hrvatski znanstvenici: "Ovo je stvarno vrhunac" Arheološko nalazište u Karlovcu - 3 U Karlovcu Obnova vodovodnih cijevi pretvorila se u arheološku senzaciju: "Obožavamo svoj posao jer nikad ne znamo na što ćemo naići"

>> Misterij uz savski nasip: Pronađeni spremnici s tamnom tekućinom

Budući da se u prvi mah sumnjalo i u mogućnost da je riječ o žrtvama ubijenim nakon Drugog svjetskog rata, nalazište je u nazočnosti Županijskog državnog odvjetnika Stipe Vrdoljaka obišao i pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić, ovaj put u funkciji dopredsjednika Povjerenstva Vlade RH za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja i groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća.

'U suradnji s policijom i Državnim odvjetništvom završili smo obradu ovog nalazišta. Nakon što je ustanovljeno da su posmrtni ostaci stariji od sto godina, prepušteni su arheolozima, jer ne spadaju pod lani usvojen Zakon o istraživanju i obilježavanju grobalja Drugog svjetskog rata i poraća', rekao je Grujić.

Kako je napomenuo arheolog Vedran Koprivnjak, koji rukovodi istražnim radovima na gradilištu ceste, posmrtni će se ostaci uputiti u Institut za arheologiju radi točnijeg datiranja dobi i vremena smrti žrtava. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene