Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Štedljivim žaruljama i solarnom energijom svi možemo uštedjeti, ali mi to ne radimo. Tek nekoliko gradova ima štedne žarulje, a u promilima se zbrajaju domaćinstva koja koriste obnovljive izvore energije.


Pada noć nad Rijeku i pali se javna rasvjeta, ali ne bilo kakva, nego štedna rasvjeta. 'Mi smo znači u ovih četiri, pet godina godišnje negdje smanjili potrošnju električne struje za više od pola milijuna kuna godišnje', rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Vezani članci Dim tvornice Neiskorišteni potencijal: Hrvatska ima manje solarnih panela od okolice Maribora Slika nije dostupna Bauk poskupljenja: Kako uštedjeti električnu energiju

Uloženo je 4 i pol milijuna kuna, a uskoro će grad biti na dobitku. Toga su svjesni i Riječani. Jedni kažu, u recesiji je to mnogo novca, ali drugi su zadovoljni. 'Mislim da se to jako isplati, jest da je rasvjeta malo manja, ali što se tiče uštede je super', rekla je jedan Riječanka.

Štedne žarulje i u Karlovcu, Rovinju, Puli i dijelu Zagreba

Rijeka nije usamljen primjer. Tu su Karlovac, Rovinj, Pula, ali i drugi. 'Dio Zagreba je isto tako prešao, znači, Varaždin, i kažem, dosta dobra iskustva ili ja bih rekao vrlo dobra iskustva imamo na tom području', rekao je Velimir Rajković iz HEP-a. Štedjeti se može i u domaćinstvima, također zamjenom žarulja.

'Naša topla preporuka su LED sijalice , one su u principu najnoviji svjetski trend, iz razloga što štede do 80 posto, a traju do 25 godina', rekla je dizajnerica rasvjete Eni Devčić. Građani, sve češće koriste sunčevu energiju za grijanje vode i tako smanjuju račune za struju. 'Što se ljetnih mjeseci tiče smanjili smo sasvim sigurno za 40, 50 posto potrošnju struje, ma malo sam rekao, praktički za vodu, toplu vodu ne trošimo struju', rekao je Zdenko Petrak s Krka.

Korištenjem solarne energije, štednih žarulja u domaćinstvima, ali i gradovima te pažljivijom potrošnjom električne energije Hrvatska bi se lako mogla maknuti s ne baš pohvalnog trećeg mjesta u Europi po uvozu struje.