Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istekao rok trajanja

Rijeka ostala bez protuotrova za ugriz crne udovice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječki KBC nema protuotrov za ubod crne udovice. Cjepivu, koje su donedavno besplatno dobivali od Imunološkog zavoda - istekao je rok. U bolnici kažu da rade na nabavi novog.

Do tada se svi, i domaći i turisti, mogu nadati da uboda neće biti. Istražili smo i kakvo je stanje u ostalim bolnicama na obali. Iako se radi o malom pauku, bolovi koje prouzroči njegov ugriz, nesnosni su. 'Kao da doživi infarkt, ne mogu disati, bolovi u prsima, ili vam je teška upala potrbušice, trbuha. Intenzivni bolovi, pacijent praktički urla od bolava', ističe dr. Mirjana Sorić iz Hitne pomoći Zagreb.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti"

Da takav pacijent ovih dana završi u Riječkom KBC-u, protuotrov ne bi dobio. 'Trenutno nemamo. To znači ovim starim dozama je istekao rok', rekao nam je mr. sc. Fred Zeidler iz Centra za Hitnu medicinu KBC-a Rijeka. A one su se do prošle godine dobivale besplatno od Imunološkog zavoda. Zbog skupe proizvodnje i male potražnje od proizvodnje se odustalo. Sada je na bolnicama da same nabave protuotrov.

HZZO je isti uvrstio u svoju osnovnu listu lijekova pod nezaštićenim imenom te ga bolnice mogu nabavljati interventnim uvozom. U Riječkom KBC-u kažu, protuotrov ćemo pokušati nabaviti. Do tada, ako zatreba, koristit će sredstva protiv bolova i kalcij. 'S time možemo premostiti razdoblje dok ne dobijemo. Čak i da u Hrvatskoj nema, onda bi pitali Slovence, Austrijance, vrlo vjerojatno neki od toksikoloških centara u EU to ima', kaže Zeidler.

No cjepiva imaju bolnice u Dalmaciji i Istri, gdje su crne udovice najčešće. Opreza nikad dosta jer su posljedice: pojačano znojenje, grčevi, povišeni krvni tlak i jaki bolovi. 'I često se zamijeni s nekakvim trbušnim, ili upalom slijepog crijeva, ili nekakvom aneurizmom, sumnjom na takve stvari i tu se gubi vrijeme za djelovanje', naglašava dr. Sorić. Riječani to vrijeme nemaju pa se trenutačno uzdaju umjesto u dosege medicine u puku sreću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene