Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekadašnja riječka Tvornica papira u kanjonu Rječine, poznatija u gradu i okolici kao "hartera", dobit će prenamjenom novi život i uz poduzetničku zonu, sportske i rekreacijske sadržaje, postat će kulturni centar namijenjen, prije svega, mladima.


Pažnju na taj prostor usmjerio je Klub ljubitelja buke oganiziranjem, već treću godinu, festivala rock glazbe u hali
"Marganovo" u najsjevernijem dijelu bivše tvornice, budućem kulturnom centru. Ovogodišnji festival održat će se početkom lipnja i trajat će dva dana.

Vezani članci Ilustracija Tko brine o nevidljivoj djeci? ''Bolest roditelja nije tabu tema, bolest nitko nije svjesno odabrao'' Provjereno: Rodni identitet - 5 ''Prve znakove sam primijetila s 13 godina, nisam ni slutila s čime se moje dijete bori. U glavi mi je bila samo jedna stvar''

Tu neformalnu skupinu sa zajedničkom idejom čine glazbenici Damir Martinović-Mrle i Ivan Šarar iz grupe "Let3", tvorci idejnog projekta oživljavanja prostora bivše tvornice arhitekti Saša Randić i Idis Turato te vlasnik diskografske kuće "Dallas" Goran Lisica Fox.

Po idejnom projektu Turata i Randića, cijela bivša tvornica dobila bi nov život. 

Uz spomenuti kulturni klub za mlade u njezinu sjevernom
dijelu, dio bivše tvornice pretvorio bi se u poduzetničku zonu, dio u sportske i rekreacijske sadržaje, a na ulaznom prostoru bili bi komercijalni sadržaji i garaža.

Sam kulturni centar u Marganovu, navodi Turato, središte bi imao u velikoj dvorani, u kojoj je nekada skladištena kudjelja kao sirovina za izradu papira. 

Ona bi se koristila višenamjenski, kao koncertni
prostor prijeko potreban gradu, mjesto za održavanje kazališnih predstava ili slično. 

Tu bi stalo do 3000 ljudi na rock koncertima ili
oko 1000 na glazbenim priredbama uz sjedeća mjesta.

Kulturni centar bi uz dvoranu imao klupski prostor s ugostiteljskim dijelom te, prema ideji Damira Martinovića, prostor za umjetničke eksperimente.

Do kraja godine bit će izrađen detaljan plan za ovo područje te bi iduće godine moglo početi uređenje.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da Rijeka zaslužuje ovakav prostor zbog svoje kvalitetne glazbene scene koja čini identitet grada. 

To će biti jedan u nizu projekata uređenja nekadašnjih industrijskih pogona u Rijeci u prostore namijenjene
poduzetništvu ili društvenim djelatnostima, a Grad je s ciljem
prenamjene i kupio trećinu "hartere" u stečajnom postupku tvornice.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju