Odjel kardijalne anestezije s intenzivnim liječenjem u KBC-u Dubrava, ilustracija (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)
Odjel kardijalne anestezije s intenzivnim liječenjem u KBC-u Dubrava, ilustracija (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL) Foto: Sanjin Struki?/PIXSELL

Riječ je o slučaju iz 2006. godine, kada je tada 44-godišnjakinja u KBC-u trebala obaviti rutinsku operaciju polipa maternice i ciste na jajniku. Operacija nikada nije obavljena, a žena, danas 56-godišnjakinja, snosi teške posljedice liječničke pogreške koja joj je uzrokovala oštećenje mozga.


Na Županijskom sudu u Rijeci nakon 13 godina okončana je sudska parnica u kojoj je dosuđena najviša odšteta u neovisnom hrvatskom pravosuđu - riječki KBC 56-godišnjakinji, koja je zbog liječničke pogreške ostala doživotni invalid, mora isplatiti 5,6 milijuna kuna.

Vezani članci Marko Filipović Riječki gradonačelnik nakon uništavanja mine: "Pronašli smo još jedno minsko eksplozivno sredstvo, taj zahvat će biti jednostavniji" Eksplozija mine koja se nalazila u riječkoj luci VIDEO Objavljena snimka eksplozije mine: Snažan prasak more digao visoko u zrak

Iz KBC-a u Rijeci potvrdili su pravomoćnost presude.

Riječ je o slučaju iz 2006. godine, kada je tada 44-godišnjakinja u KBC-u trebala obaviti rutinsku operaciju polipa maternice i ciste na jajniku. Napravila je sve tražene preglede, no dolazak u bolnicu posljednje je čega se sjeća. Sljedeće što pamti buđenje je na odjelu Intenzivne, na kojemu je, priključena na aparate, provela dva mjeseca. Bila je potpuno nepokretna. Četiri mjeseca bila je na rehabilitaciji, nakon čega se u invalidskim kolicima vratila kući. Sve je morala učiti ispočetka, nije mogla sama obavljati osobnu higijenu niti izlaziti iz stana. Život joj se iz temelja promijenio.

Zakazana operacija nikada nije obavljena jer je prilikom uvođenja u anesteziju napravljena liječnička pogreška - dvije anesteziologinje nisu pacijenticu uspjele intubirati, već je to za rukom pošlo trećem liječniku, koji je ženi doslovno spasio život. Tijekom bezuspješnih pokušaja da se pacijentica intubira, njezin je mozak bio bez kisika, što je uzrokovalo teško neurološko oštećenje mozga.

"Liječnička pogreška u konkretnom slučaju sastojala se u nedovoljnom stupnju umješnosti i vještine prve anesteziologinje koja je izvodila neuspješno uvođenje u anesteziju i također neuspješnu intubaciju, a to je sve zapravo dokazao treći anesteziolog, koji je intubaciju uspješno obavio te spasio život pacijentici. Siguran sam da je menadžment KBC-a u suradnji s njihovom anesteziološkom strukom vrlo lako mogao i sam doći do navedenog zaključka i bez desetogodišnjeg spora, brojnih vještačenja i plaćanja visoke odštete", rekao je odvjetnik oštećene Josip Mađarić za Jutarnji list.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju