Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera danas nije željela komentirati tvrdnje austrijske javne radiotelevizije ORF-a kako posjeduje indicije da je Sanader 90-ih godina možda ipak tražio i dobio provizije od Hypo Alpe Adria banke.


'Riječ je o još jednom u nizu medijskih nagađanja koje ne želimo komentirati', kazao je jedan od Sanaderovih zagrebačkih odvjetnika Goran Suić uoči sutrašnjeg odlaska u posjet Sanaderu u pritvor u Salzburgu. Suić nije želio otkriti razlog posjeta, no istaknuo je kako 'ima puno tema za razgovor' sa svojim branjenikom.

Vezani članci Zgrada Banovine u Splitu U Splitu uhićeno 12 osoba: Poznato za što su osumnjičeni, među uhićenima i poznati splitski poduzetnik Kokain, ilustracija USKOK optužio trojicu dilera, kokain švercali s bananama: Objavljeni nevjerojatni detalji kriminalne akcije

O saslušanju koje je u Salzburgu zakazano za sutra, na kojem bi Sanadera trebali ispitati istražitelji austrijskog državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije zbog sumnje u pranje novca, Suić također ništa nije želio reći, napomenuvši kako on neće nazočiti tom saslušanju, nego Sanaderovi austrijski odvjetnici.

Obrana još nije dobila zahtjev za uvid u spis

Prošlo saslušanje je 23. prosinca obavljeno videovezom, a za sutra je najavljeno je da će istražitelji i jedan odvjetnik iz Beča otputovati u Salzburg.

Rekao je i da obrana još nije dobila odgovor na zahtjev za uvid u spis koji je potkrijepila dokumentacijom s njegova saslušanja u Austriji potkraj 2010. Obrana, naime, smatra da je Sanader na tom saslušanju iznio obranu, rekavši da se ne osjeća krivim za ono za što ga USKOK tereti te da bi na isti način postupio i da je bio u Hrvatskoj. Time su, smatra obrana, ispunjeni zakonski uvjeti za uvid u spis.

>> ORF: 'Istražitelji imaju dokaze da je Sanader uzimao proviziju od Hypa'

Po novom zakonu o kaznenom postupku, po kojem se vode USKOK-ove istrage, okrivljenik i branitelj imaju pravo razgledati spis i predmet pošto se okrivljenik ispita.

USKOK je zbog toga preko ministarstva pravosuđa zatražio od austrijskih vlasti da ispitaju bivšeg premijera o optužbama zbog kojih Hrvatska traži njegovo izručenje te da u toj prigodi omoguće i istražiteljima USKOK-a nazočnost na ispitivanju te postavljanje pitanja. U USKOK-u se doznaje da austrijske vlasti još nisu odgovorile na njegov zahtjev. (Hina)