Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog toga što je Hrvatska povećala uvoznu taksu na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU, Srbi tvrde da su od subote počeli s rigoroznim kontrolama proizvoda iz Hrvatske. U Agrokoru, jednom od najvećih izvoznika u Srbiju, kažu da prilikom transporta na granici nisu primijetili ništa neobično.


Uprava srpske carine osim fitosanitarnih i veterinarskih provjera od subote provodi i laboratorijske analize svih proizvoda koji dolaze iz Hrvatske. Provjere traju i do mjesec dana, pa je moguće da mnogi proizvodi završe na deponiju, javlja srbijanski Blic.

Vezani članci Lančani sudar kod Subotice VIDEO Kaos zbog oluje: Veliki lančani sudar u Srbiji, automobili su razbacani po cesti Uroš Pašajlić Ovo je otac iz pakla koji je kćer zatočio i izgladnjivao: "Zvjerski je mučena. Živjela je u kadi, nije znala hodati"

Kontaktirali smo Agrokor koji izvozi svoje proizvode u Srbiju, međutim oni kažu da nisu primjetili ništa neobično u postupanju s robom u transportu na granici.

Detaljne procedure provjere, odgovor su, tvrdi Blic, srpskih vlasti na odluku hrvatskog ministarstva poljoprivrede, koje je 15. srpnja povećalo uvoznu taksu za 22 puta na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU. Ova rigorozna procedura primjenjivat će se sve dok o toj hrvatskoj odluci riječ ne donese Europska komisija kojoj su se Srbi žalili.

''Uprava carina dobila je nalog prije 10 dana da ovakvim mjerama podvrgne voće i povrće hrvatskog porijekla. Mnogo je hrvatskog voća i povrća propalo, jer nije u stanju izdržati dužinu inspekcijske i laboratorijske procedure. Od subote je nalog da se rigoroznim veterinarskim, fitosanitarnim i laboratorijskim analizama podvrgnu svi hrvatski proizvodi. Riječ je o mesu, mlijeku, sladoledu i drugim namirnicama. Dakle, nema ulaza u Srbiju dok se sve te analize ne obave. One traju 30 dana i toliko neće biti u prometu hrvatske robe. To znači da voće i povrće propada. Što se tiče mesa, mesnih prerađevina, mlijeka, sladoleda, koji su trebali završiti na policama trgovačkih lanaca, ondje ih neće biti'', rekao je neimenovani sugovornik Blica.

Srbijanski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović indirektno je potvrdio saznanja Blica da je Srbija uvela kontramjere na uvoz robe iz Hrvatske. ''Dok ne promjene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mjere sprovodimo u cilju zaštite naše države'', kazao je Nedimović.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju