Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert A. Bradtke potpisali su danas Memorandum i dostavljanju podataka o izgubljenim i otuđenim putovnicama.


U MUP-u kažu da se tim sporazumom definira suglasnost o dostavi podataka američkoj strani o praznim i izdanim putovnicama koje su prijavljene kao izgubljene ili otuđene.

Vezani članci Održana sjednica Gradskog vijeća (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Split: Gradsko vijeće za obavezno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima Kim Jong Un (Foto: AFP) Kim Jong Un i njegov otac koristili su lažne putovnice kupljene na globalnom crnom tržištu

Ministar Karamarko istaknuo je da su izgubljene ili ukradene putovnice 'traženi artikl u sferi organiziranog kriminala'.

Potpisivanje Memoranduma jedan je od preduvjeta za ukidanje američke vize za posjete toj zemlji u trajanju do 90 dana. Ostali uvjeti su uvođenje biometrijskih putovnica te postotak odbijenih viza manji od 10 posto.

Po Karamarkovim riječima, SAD trenutno odbijaju tek sedam posto hrvatskih zahtjeva za vize, dok bi odluku o biometrijskim putovnicama Vlada trebala donijeti uskoro.

Američki veleposlanik Robert A. Bradtke izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma, ističući da je to 'mali korak prema danu kada ćemo moći razmatrati bezvizni režim'.