Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve procjene

SPLIT: Kerum gubi izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultat lokalnih izbora 2013. za gradonačelnika Splita, prema privremenim neslužbenim rezulatima DIP-a ide u korist Ive Baldasara (29,24% glasača) i Vjekoslava Ivaniševića (21,72% glasača). Oni su, nakon 100 posto obrađenih biračkih mjesta, dobili najviše glasova birača.

U Splitu na lokalnim izborima građani su birali između 11 gradonačelničkih kandidata.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Stigle procjene Izlazne ankete: Rezultati po izbornim jedinicama Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći

>> Rezultati lokalnih izbora 2013 - prvi nepotpuni podaci DIP-a!

Evo koliko su glasova dobili pojedini kandidati prema neslužbenim privremenim rezultatima DIP-a, nakon 100 posto obrađenih podataka:

Ivo Baldasar (Kandidat SDP-a, HNS-a, HSU-a) - (29,24%)

Sanja Bilač (Kandidatkinja grupe birača) - 3948 (1,84%)

Vjekoslav Ivanišević (kandidat HDZ-a, HSP AS-a, HČSP-a, HSLS-a, HDS-a, BUZ-a) - 7863 (21,72%)

Željko Kerum (Kandidat HGS-a, HSS-a, SU-a) - 7395 (18,51%)

Marijo Popović (Kandidat HSP-a, A-HSP-a) - 7024 (1,29%)

Marijana Puljak (Kandidatkinja grupe birača) - 3854 (9,62%)

Hrvoje Tomasović (Kandidat HDSSD) - 124 (1,36%)

Damir Vidošević (Kandidat grupe birača) - 3779 (1,84%)

Anđelka Visković (Kandidatkinja grupe birača) - 3635 (7,94%)

Pero Vučica (Kandidat Hrast) - 132 (1,43%)

Tomislav Zaninović (Kandidat grupe birača) - 3863 (2,91%)

U stožeru Ive Baldasara se slavilo i pljeskalo, ali sam kandidat bio je suzdržan. 'Očekivao sam dobre rezultate, ali vidjet ćemo sve u 21 sat, kad dođu službeni rezultati', rekao je Baldasar.

 

Rezultate je komentirao i Željko Kerum. 'Velika je razlika između drugog i trećeg, ako je suditi po ovim anketama. Mislio sam da ću postići bolje rezultate i pobijediti u prvom krugu, ali volja naroda je takva i ja to poštujem. Očekivao sam puno više od ovog što sam dobio', rekao je Kerum nakon što je čuo prve procjene rezultata. Dodaje kako je očekivao da će pobjedu odnijeti već u prvom krugu.

'Nemaju mi birači što zamjeriti. Kampanju sam odradio dobro. Nisam nikoga vrijeđao, blatio. Odradio sam u svom mandatu dobre stvari, posebno što se tiče socijalne osjetljivosti, Zapadne obale, Križa i spomenika Tuđmanu. To su četiri velike stvari', osvrnuo se Kerum na svoj mandat. Kerum: Ovo je početak moje političke karijere

Na pitanje je li gubitak na ovim izborima ujedno i kraj njegove političke karijere, Kerum odgovara: 'Ovo je početak moje političke karijere. U Splitu ćemo imati 5 vijećnika, u županiji desetak. Ovo je tek početak, a ne prestanak moje političke', zaključuje Kerum.

>> VIDEO Svi mu krivi: Kerum 'poludio' zbog izlaznih anketa!

Na rezultate izlaznih anketa osvrnuo se i Vjekoslav Ivanišević. 'Kreće drugo poluvrijeme i idemo dalje. Idemo po pobjedu. Uvjeren sam da je drugi krug formalnost, sigurno u drugom krugu pobjeđujemo', rekao je Ivanišević.

Drugi krug

Gradonačelnika i njegove zamjenike Splićani su birali tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine. Gradonačelnik postaje onaj kandidat koji na izborima dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Budući da niti jedan kandidat nije dobio potrebnu većinu u prvom izbornom krugu, daljnji izbor se provodi u drugom, a pod određenim zakonskim pretpostavkama i u trećem izbornom krugu. Ako ni tada niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu, izborni postupak ponavlja se u cijelosti.

Gradsko vijeće

Sastav splitskog gradskog vijeća, prema neslužbenim rezultatima DIP-a, nakon 97,53 posto prebrojanih listića, izgledat će ovako:

SDP/HNS/HSU - 23,44%

HDZ/HSP AS/HCSP/HSLS/HDS/BUZ - 21,22%

HGS/HSS/SU - 12,41%

LISTA MARIJANA PULJAK - 9,25%

LISTA IVAN GRUBIŠIĆ - 7,98%

LISTA ANÐELKA VISKOVIĆ - 5,55%

Tko će biti župan?

Prema privremenim neslužbenim rezlutatima DIP-a, nakon 100 posto prebrojanih listića ovoliko su glasova dobili pojedini kandidati za župana za splitsko dalmatinsku - županiju:

Nevenka Bečić (Kandidatkinja HGS-a, HSS-a, SU-a) - 10,96%

Ivica Grković (Kandidat Hrasta) - 4,27%

Ivan Grubišić (Kandidat grupe birača) - 38,15%

Luka Roguljić (Kandidat HDSSD-a) - 3,76%

Zlatko Ževrnja (Kandidat HDZ-a, HČSP-a, HSP AS-a, HSLS-a, HDS-a, BUZ-a - 37,65%

Ivan Župić (Kandidat HSP-a) 1,35%

Na šestim po redu lokalnim izborima u Hrvatskoj, od stjecanja neovisnosti, pravo glasa imalo je oko 3,7 milijuna birača.

 Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene