Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvatili racionalizaciju?

Vlada broj državnih zaposlenika smanjila za 387

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je prihvatila racionalizaciji okvirnog broja državnih službenika i namještenika.

Prihvatila je i uvođenje klauzule '2 za 1', odlazak u mirovinu, kao jedan od načina smanjenja broja zaposlenih u državnoj upravi. Prema podacima iz tog dokumenta, krajem travnja ove godine u tijelima državne uprave i uredima i stručnoj službi Vlade bilo je zaposleno ukupno 52.656 državnih službenika i namještenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 80 vatrogasaca na terenu Požar iznad Kaštela: Izgorjelo 10 hektara borove šume Slika nije dostupna DUZS 'Kvalitetnom reakcijom ublažene posljedice poplave'

Od toga ih najviše zapošljavaju ministarstva, gotovo 45 tisuća, oko 4 tisuće je u državnim upravnim organizacijama, a u uredima državne uprave u županijama nešto više od tri tisuće službenika i namještenika.Ministar uprave Davorin Mlakar iznio je i podatak kako je na rukovodećim mjestima u tijelima državne uprave 5.890 službenika, ali i upozorio kako je to često bio i način da se kvalitetnim ljudima omogući da ostanu u državnoj upravi, odnosno da ne odu u privatni sektor.

>> Vrijeme je da se prereže pupkovina između politike i državne uprave

Po podacima iz obrazloženja kriterija, od travnja do kraja kolovoza ove godine broj zaposlenih u tijelima državne uprave smanjen je za njih 387. Smanjenje će se i nadalje nastaviti, a pri tom će se voditi računa o racionalizaciji unutarnjeg ustrojstva tijela državne uprave, funkcionalnosti, efikasnosti, ekonomičnosti kao i obvezama preuzetim prema EU.

Kod racionalizacije Mlakar ističe uvođenje klauzule '2 za 1', odnosno da se za dva čovjeka koja odlaze iz državne uprave može zaposliti jedan, a napominje i kako ove godine pravo na odlazak u punu starosnu mirovinu stječe 736 službenika. Potpredsjednik Slobodan Uzelac poručuje da treba voditi računa o kriterijima kvalitete te voditi računa o depolitizaciji državne uprave, jer, kaže, ne smijemo bježati od toga da ima politizacije uprave.(HIna)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene