Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Restrikcije u zdravstvenom proračunu smanjit će dostupnost zaštite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek upozorila je na financijske restrikcije u zdravstvenom proračunu koje će dodatno smanjiti dostupnost zdravstvene zaštite te pozvala vladajuću koaliciju da ispuni obećanja iz zdravstvenog programa.

'Zdravstveni program Vlade ostao je mrtvo slovo na papiru, a predviđao je financijsku konsolidaciju sustava, podmirenje svih dugova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i njegovo izdvajanje iz riznice, povećanje fonda skupih lijekova i dokidanje listi čekanja. Jedino što je ispunjeno jest ukidanje administrativne pristojbe', rekla je Avberšek na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno"

Nedopustiva je štednja na zdravlju i teškim bolesnicima, a to se čini kada se smanjuje novac za skupe lijekove, lijekove na recept, intervencijsku kardiologiju zahvaljujući kojoj je lani smrtnosti od srčanih bolesti smanjena za 20 posto, te transplantaciju organa, upozorila je Avberšek.

Fond za skupe lijekove ove je godine smanjen s lanjskih 342 milijuna kuna na 200 milijuna kuna, što je zapravo 150 milijuna kuna jer treba podmiriti još 50 milijuna prošlogodišnjeg duga. Za lijekove na recept planirano je 2,3 milijarde kuna, a lani je taj iznosi bio tri milijarde kuna.

Za intervencijsku kardiologiju umjesto 11,7 milijuna kuna sredstva su smanjena na devet milijuna kuna, dok je za transplantacijski program planirano 45 milijuna kuna umjesto lanjskih 62 milijuna kuna.

Avberšek je pritom istaknula da ministar zdravstva Darko Milinović samo mjesec dana nakon donošenja novog državnog proračuna, u kojem su sredstva za zdravstvo u odnosu na prošlu godinu manja za 600 milijuna kuna, traži dodatne dvije milijarde kuna.

Ravnomjeran raspored novca i veći utjecaj građana na kreiranje zdravstvene politike zatražila je i Mensura Dražić, predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu, koja okuplja 40-ak udruga bolesnika.

Dražić također očekuje da će se ministar Milinović založiti za više novaca u zdravstvu te omogućiti udrugama bolesnika da budu ravnopravni partneri pri donošenju odluka koje ih se tiču.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene