Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s plamenom

Vatrogasni zapovjednik o borbi s požarom na Čiovu: "Razvio je jako veliku snagu, probio nam je prve dvije linije"

Aktualno Galerija Sofija Preljvukić, reporterka Nove TV Sofija Preljvukić, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Požar na Čiovu Požar na Čiovu Foto: DNEVNIK.hr Požar na Čiovu Požar na Čiovu Foto: DNEVNIK.hr Požar na Čiovu Požar na Čiovu Foto: DNEVNIK.hr +2 Sofija Preljvukić, reporterka Nove TV Galerija 1/7 >>
Zbog požara na Čiovu su angažirane sve raspoložive vatrogasne snage od Trogira do Omiša. Gori šuma i nisko raslinje, vatra se i dalje širi, a gašenje je otežano zbog jakog vjetra.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić javila se s Čiova, gdje je popodne izbio veliki požar.

Oko 19:50 je situacija postala nešto bolja zbog vjetra koji se malo primirio. Zapovjednik vatrogasne operativne zone Trogir Marin Buble je za Dnevnik Nove TV rekao da je na terenu oko 150 vatrogasaca s 40 vozila. "Mislim da smo uspjeli okružiti požar sa svih strana. Situacija je i dalje neizvjesna. Zahvaćeno je oko pet, šest kilometra dužne linije i tri, četiri kilometara širinske", opisao je Buble.

Priznaje da je borba s ovim požarom velika. "Bili smo nemoćni oko zaustavljanja požara. Širio se na nespristupačnom terenu. Razvio je jako veliku snagu, probio nam je prve dvije linije širenja. Gdje god smo vidjeli objekt smo nastojalk staviti vozilo i koristiti mlazove.

Kanaderi odlaze. "Podižemo sve snage županije. Podignut ćemo nove snage za odmor sadašnjih. Rasporedit ćemo se što bolje. Mislim da će biti u redu.

Kaže da imaju plan za evakuaciju ako vjetar ojača, ali vjeruje da do toga neće doći.

Cjelonoćno dežurstvo

"Linije su ovdje slabe. Nalazimo se blizu vatrogasnog hidranta. Stalno dolaze vatrogasna vozila, pune se vodom i idu u srce požara. Kada smo stizali, po ogromnom oblaku dima bilo je jasno da je požar opasan. Otok je pun turista i ljudi. Vatrogasci moraju jako dobro držati požar pod konotrolom. Cijelo vrijeme vidimo avione. Sustavno rade, ali u ovom trenutku ne znamo koliko uspjevaju obuzdati vatru. Znamo da su kuće obranjene. Požar se proteže od Okruga Gornjeg, preko Žednog do Slatine", opisala je Preljvukić u prvom javljanju oko 19 sati.

"Sigurno je da će sve raspoložive vatrogasne snage morati dežurati cijelu noć kako bi vatru držali pod kontrolom. Ljudi su prestrašeni. Kreću prema gore kako bi se informirali što je s njihovim prijateljima, rodbinom, ali i domovima do kojih još uvijek ne mogu doći", kazala je Preljvukić.

Pročitajte i ovo Požar na Čiovu i dalje aktivan - 9 dim došao do korčule FOTO/VIDEO Teška noć pred vatrogascima na Čiovu: "Nadamo se da ćemo izdržati do jutra, a onda opet krećemo punom snagom. Morat ćemo tražiti pomoć s mora"

"Tu je i policija, ne dozvoljavaju da dolazi puno automobila. Pokušali smo razgovarati s vatrogascima, ali se boje išta reći bez zapovjednika. U Žednom je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji poručuje da ne smije napuštati zborno mjesto s kojeg kontroliraju sve što se događa", rekla je Preljvukić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene