Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

ZVONKO VRBAN

Predsjednik osječkog suda o uhićenjima: "Ovo je težak dan... pokazuje da nešto u ovom sustavu doista nije u redu"

Aktualno Galerija Zvonko Vrban - 1 Zvonko Vrban - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zvonko Vrban - 2 Zvonko Vrban - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zvonko Vrban - 3 Zvonko Vrban - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zvonko Vrban - 4 Galerija 1/4 >>
Uhićenje trojice sudaca otvara i pitanje funkcionalnosti i učinkovitosti Županijskog suda u Osijeku, posebice u predmetima koje su vodili uhićeni suci. Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak razgovarao je s prvim čovjekom osječkog suda.

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban rekao je kako je ovo težak dan za sud, hrvatsko pravosuđe, ali i državu. "Uhićenja su nešto što mora poremetiti cijeli sustav i pokazuje da nešto u ovom sustavu doista nije u redu", rekao je Vrban reporteru Dnevnika Nove TV Andriji Jarku. Priznaje da će uhićenja utjecati na rad suda.

"Mi smo veliki sud i imamo 15 sudaca koji rade u Kaznenom odjelu. Uhićenja će utjecati na rad Županijskog suda u Osijeku odnsno Kaznenog odjela, no mi smo se već reorganizirali jer su dvojica sudaca već prethodno po mojoj odluci u pokrenutom stegovnom postupku udaljeni od obnašanja sudačke dužnosti", napomenuo je.

Kazao je da su predmeti koje su uhićeni suci vodili dodijeljenji drugim sucima i ti drugi suci su već započeli novo postupanje u tim predmetima. Komentirao je predmete koji se tiču Zdravka Mamića.

"Jedan predmet koji se tiče osuđenika Zdravka Mamića je pravomoćan i oni ne postupaju u njemu, drugi predmet koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku vode drugi suci koji nisu u doticaju s optužbama Zdravka Mamića i sa ovim radnjama koje su se dogodile danas", istaknuo je.

Neće ga tužiti

Zdravko Mamić često je prozivao Vrbana, no on ga ipak neće tužiti. "Zdravko Mamić je osuđenik i bjegunac od hrvatskog pravosuđa, ja sam predsjednik suda koji je Zdravka Mamića osudilo na kaznu zatvoru od 6 i pol godina i odredilo oduzimanje imovinske koristi. Ja ne mislim komentirati niti mislim tužiti osuđenika Zdravka Mamića jer ne smatram da bi takav moj postupak pridonio odnosima sa osuđenikom niti bi sudac trebao komunicirati na takav način sa osuđenikom koji je na njegovom sudu presuđen".

Vrban smatra da su današnja uhićenja naštetila ugledu Županijskog suda u Osijeku i ugledu hrvatskog pravosuđa. "Mi ćemo morati provesti dosta dugo vremena da vratimo ugled hrvatskog pravosuđa i Županijskog suda u Osijeku nakon ovih događanja".

Ne osjeća osobnu odgovornost. "Ne osjećam odgovornost za ponašanje sudaca, svaki sudac postupa samostalno, svaki sudac ima svoju sudačku odgovornost, dužan je ponašati se i postupati sukladno zakonu jer kada bi svaki čelnik tijela trebao odgovarati za ono onda bi on bio u postupku zajedno sa njima", pojasnio je. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene