Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rektorski zbor: zahtjevi studenata opravdani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektorski zbor na današnjoj je sjednici, kojoj je nazočio i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, a na kojoj se raspravljalo o aktualnostima i problemima u provedbi bolonjskog procesa, opravdanim ocijenio većinu zahtjeva koje su studenti postavili u javnosti.

Rektorski zbor i ministar Primorac na konferenciji za novinare nakon sjednice poručili su kako se svim redovitim studentima diplomskih studija omogućuje upis na diplomski studij bez plaćanja školarine, u ovoj akademskoj godini omogućen je i upis na diplomske studije svih studenata prve generacije preddiplomskih studija koji zadovoljavaju uvjete za upis, a studentima je omogućeno i da završe studij pod uvjetima pod kojima su ga upisali. 

Pročitajte i ovo Ilustracija: Thinkstock Koprivnica Župnik usred mise raspustio crkveni zbor: "Stari ste, negativni i samo tračate!" Komorni zbor Ivan Filipović U nedjelju u 20 sati Koncert ortodoksne ruske glazbe Komornog zbora "Ivan Filipović"

>> Pristali na sve studentske zahtjeve

Ministar Primorac izjavio je kako su ispunjeni svih studentski zahtjevi, te naglasio kako je napravljen ogroman iskorak kako bi se osiguralo da "onaj tko ispunjava sve svoje obveze ima besplatno obrazovanje".

Na upit o sutrašnjem najavljenom prosvjedu Primorac je rekao kako svatko ima demokratsko pravo na prosvjed, i ocijenio da nakon današnjeg dana i donešenih odluka, za prosvjed nema razloga.

Primorac je objasnio kako će se visokim učilištima, pored iznosa novca utvrđenog u proračunu za ovu godinu, za svakog upisanog studenta isplatiti iznos školarine za odgovarajuću vrstu studija. Točan iznos školarine izradit će stručne službe ministarstva u suradnji sa sveučilištima.

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Krešimir Bašić pozvao je studente da ne izlaze na sutrašnji najavljeni prosvjed i rekao kako ne vidi razloga za prosvjed.

Naglasio je kako su rektori pokazali veliko razumijevanje, te pozvao sve studente da svoje zahtjeve i probleme rješavaju preko fakultetskih vijeća i dekana, a na kraju i preko rektora.

Predsjednica Hrvatskog studentskog zbora Valentina Bulić također je rekla kako smatra da sutra ne treba biti prosvjeda i također pozvala svakog studenta da se prvenstveno obrate svojim fakultetima, odnosno dekanima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene