Rektor Damir Boras (Foto: Dnevnik.hr)
Rektor Damir Boras (Foto: Dnevnik.hr)

Žiri Grand PRix 2017 dodijelio je nagradu za Antikomunikatora godine rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damiru Borasu


Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras proglašen je Antikomunikatorom godine. Odlučio je to stručni žiri 10. dodjele nagrada Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Nagradu za Antikomunikatora godine žiri dodjeljuje osobi koja se u protekloj godini istaknula primjerima loše javne komunikacije.

"Nagrada je uvedena kako bi se prepoznali primjeri loše komunikacijske prakse osoba koje svojim položajem i komunikacijom imaju veliki utjecaj na hrvatsko društvo. U razmatranju dodjele nagrade žiri posebno analizira osobe koje svojim položajem u društvu mogu komunikacijom utjecati na razvoj bitnih tema, pitanja, problematika i događaja. Nagrada je popularno nazvana "Šipak godine" kako bi se, uz ozbiljnu analizu i kritiku, jednim ležernijim tonom ukazalo na to kako nedostatak kvalitetne komunikacije može loše utjecati ne samo na društvenu komunikaciju, nego i posljedično na razvoj događaja u hrvatskom društvu", poručuju iz Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

"Nije ispunio očekivanja"

Iz HUOJ-a poručuju da Boras ne samo da nije ispunio očekivanja zainteresirane javnosti, "već je u mnogim prilikama svojim načinom komunikacije i svojim porukama te ponašanjem u komunikaciji pokazao da nije sposoban ispuniti očekivanja".

"Ono što je zainteresirana javnost dobila, bili su: loša i manipulativna retorika, nepripremljeni javni nastupi, pokušaji organičavanja slobode komunikacije, izostanak aktivne, stručne i staložene komunikacije u pitanjima od javnog interesa, izostanak jasne i odlučne javne reakcije u slučaju vrijeđanja i napada na profesore i studente Filozofskog fakulteta.U svojim rijetkim izjavama i češćim priopćenjima radije je manipulirao činjenicama i negirao drugima pravo na javni govor. U trenutku kad je imao kriznu situaciju, rektor se ponašao upravo suprotno svim dobrim pravilima komunikacije u krizi. Usput, uporno je ignorirao društvene mreže kao bitan kanal komunikacije svojih bitnih dionika – studenata, profesora, alumnija i stručne javnosti", poručuju.

Nude mu besplatno savjetovanje

Hrvatska udruga za odnose s javnošću poziva rektora Borasa da preuzme svoju nagradu na svečanosti dodjele nagrada Grand PRix.  Borasu nude i nekoliko sati besplatnog savjetovanja vrhunskih stručnjaka iz područja komunikacija.

Podsjetimo, nagradu za najboljeg komunikatora godine dobila je Gorska služba spašavanja.