Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašeni životi

Rekord: U 4 dana presađeno 19 organa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj raste broj donora i transplatacija. Zahvaljujući plemenitim odlukama obitelji umrlih, u samo 4 dana je spašeno 19 života.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izvjestilo je danas o porastu broja donora organa, te izvršenih transplantacija u prvom tromjesječju ove godine, pa je tako samo u četiri dana proteklog vikenda zahvaljujući darivanju organa spašeno 19 osoba. 'U prvom tromjesečju ove godine realizirano je povećanje od čak 25 posto broja donora u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (30 naspram 24 donora), porast broja bubrega za presađivanje (29 u odnosu prema 22 u istom razdoblju prošle godine), kao i broja doniranih jetri (27 u odnosu prema 22 u istom razdoblju prošle godine)', navodi Ministarstvo. U prvom tromjesječju ove godine presađena su 42 bubrega (41 prošle godine), 24 jetre (21 prošle godine), sedam srca (pet prošle godine).

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno"

Ministarstvo ističe da je od petka, 9. travnja, do srijede, 14. travnja, realiziran rekordan broj presađivanja organa u Hrvatskoj budući da su 'gotovo istodobno u pet hrvatskih bolnica (Klinički bolnički centri u Rijeci, Zagrebu i Splitu, Klinička bolnica Sestre milosrdnice, te Opća bolnica Dubrovnik) umrle osobe detektirane kao mogući darivatelji organa, te su sa šest umrlih osoba organi presađeni u nekoliko transplantacijskih centara'. 'Zahvaljujući plemenitim odlukama obiteljima umrlih osoba i visokoj svijesti o darivanju organa spašeno je čak 19 ljudskih života, te je tijekom četiri dana izvršen rekordan broj presađivanja organa u Hrvatskoj', navodi Ministarstvo zdravstva, naglasivši da je devet osoba dobilo bubreg, tri osobe srce, četiri jetru, po jedna pluća i gušteraču, te jedna gušteraču i bubreg - 16 organa presađeno je hrvatskim pacijentima, dok su četiri organa poslana u Eurotransplant (u Njemačku i Austriju).

'Kao posljedica povećanog broja donora te presađenih organa došlo je do smanjenja listi čekanja za presađivanje organa za 14 posto, tako danas u Hrvatskoj na bubrege čeka 293 pacijenata, u odnosu na lanjskih 334', dodaje se u priopćenju. Ministarstvo u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra zdravstva i socijalne skrbi dr. Darka Milinovića, kao i svih koji transplantacijama sudjeluju u spašavanju života, 'zahvaljuje svim članovima obitelji umrlih osoba, koji su u bolnim i teškim životnim trenucima odlučili svoju bol zbog gubitka voljene osobe usmjeriti u spašavanje drugih života'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene