Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Kosova rješava Piran?

Rehn razgovarao s Ahtisaarijem o posredovanju u hrvatsko-slovenskom sporu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija potvrdila je u petak da je povjerenik za proširenje Olli Rehn razgovarao s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem o mogućnosti da on predsjedava skupinom stručnjaka koja bi pomogla u traženju rješenja za granični spor između Hrvatske i Slovenije.

'Povjerenik Rehn je razgovarao s predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem kako bi istražio mogućnost je li on spreman predsjedavati skupinom stručnjaka koja bi pomogla u traženju rješenja za granično pitanje između Hrvatske i Slovenije', izjavila je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy.
 
Slovenska komercijalna televizijska postaja javila je u četvrtak navečer da je Rehn Hrvatskoj i Sloveniji predložio da se oformi "posredničko vijeće" koje bi predložilo rješenje za granični spor između te dvije zemlje. U tom bi vijeću, navodi POP-TV, bili Robert Badinter, Martti Ahtisaari i jedna žena, poznata osoba za međunarodno pravo. Krisztina Nagy je rekla da za ostala imena koja se spominju nema komentara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još uvijek čeka formalni odgovor Komisija pozdravlja hrvatsku odluku o prihvaćanju Rehnova prijedloga Slika nije dostupna Rehnov prijedlog još uvijek jedini Vajgl: Bilo bi mudro za Hrvatsku da odgovori na Rehnov prijedlog

Slovenija: Ratifikacija hrvatskog pristupa NATO-u vjerojatno u četvrtak popodne

Slovenski parlament idućeg bi tjedna trebao prihvatiti Zakon o ratifikaciji protokola o ulasku Republike Hrvatske u NATO savez, a glasovanje je za sada planirano za četvrtak popodne, zadnjeg dana četverodnevnog zasjedanja, doznaje u petak iz izvora slovenskog parlamenta.

'Po sadašnjem rasporedu, glasovanje zastupnika o zakonu iz točke 13. dnevnog reda počinje u četvrtak u 17 sati i 40 minuta', objasnila je Karmen Uglešić iz službe za odnose s javnošću u parlamentu. Moguće je i zakašnjenje, u ovisnosti o tijeku rasprave i o glasovanju o drugim zakonima koje parlament ima na zasjedanju koje počinje u ponedjeljak.

Prije glasovanja o ratifikaciji hrvatskog pristupnog protokola parlament će glasovati i o ratifikaciji pristupnog protokola za priključenje Albanije, koja je kao i Hrvatska poziv za uključenje u organizaciju dobila lani na summitu u Bukureštu

Kolegij predsjednika parlamenta Pavla Gantara potvrdio je u petak dnevni red bez izmjena, ali parlament na svojoj parlamentarnoj sjednici, kako je uobičajeno, na samom početku dnevni red službeno određuje u okviru prve točke.

Prije plenarne sjednice, tijekom jutra slovenski zastupnici će u ponedjeljak održati i raspravu o ratifikaciji protokola za ulazak Hrvatske u NATO savez u okviru matičnog i zainteresiranog tijela, odbora za međunarodne odnose. Taj se odbor sastao u četvrtak, ali je rasprava odgođena za ponedjeljak, među ostalim i zbog zahtjeva zastupnika nekih manjih skupina da se upoznaju s dokumentacijom koju je Hrvatska u okviru pregovora poslala NATO savezu. To je među ostalim tražio i predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič koji tvrdi da je Hrvatska tim dokumentima 'prejudicirala' granicu sa Slovenijom.

Slovenski premijer Borut Pahor zbog nekih rezervi oko ratifikacije pristupnog protokola koje izražavaju pojedine manje skupine pristao je dati dokumente zastupnicima u parlamentu na uvid, kako bi se takve rezerve otklonile. S njima se zastupnici moraju upoznati do ponedjeljka, prije sastanka odbora za vanjsku politiku.

Premijer Borut Pahor u više je navrata zadnjih dana izjavio da njegova vlada podupire ulazak Hrvatske u NATO savez i da je vrijeme da pristupni protokol Hrvatske ratificira i Slovenija, što je već učinila većina ostalih članica organizacije. Pahor je objasnio da se ne mogu uspoređivati procesi pristupanja Europskoj uniji i NATO-savezu jer su sasvim različiti, da je Hrvatska spremna za ulazak u NATO i da će njegova vlada ratifikacijom potvrditi međunarodni kredibilitet budući da je pristupanje Hrvatske NATO-u lani u Bukureštu podržala i ranija vlada Janeza Janše.

Slovenski promatrači vjeruju da će pristupni protokol Hrvatske u slovenskom parlamentu biti ratificiran iako je za to ovaj put određena potreba izjašnjavanja dvotrećinskom većinom glasova zastupnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene