Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad sustava

Gotovo cijela regija je ostala bez struje: Istraga o uzroku trajat će mjesecima

Aktualno Galerija Regija bez struje - 1 Regija bez struje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Regija bez struje - 2 Regija bez struje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Regija bez struje - 3 Regija bez struje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Regija bez struje - 4 Regija bez struje - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Regija bez struje - 5 Galerija 1/8 >>
Gotovo u čitavoj regiji je nestalo struje. Kvar je krenuo iz Crne Gore i kao domino-efekt proširio se na ostale zemlje. Ipak crnogorski ministar energetike ne želi da se njegova zemlja proglasi glavnim krivcem.

Struja se najprije ugasila u Crnoj Gori odakle je i potekao kvar, a potom se proširio i na ostale zemlje.

Mnogi su krivca za kvar vidjeli upravo u Crnoj Gori, ali crnogorski ministar energetike Saša Mujović to oštro demantira te odbija da se njegova zemlja proglasi glavnim krivcem. "Optuživati Crnu Goru da je kriva za ovo bilo bi jako pogrešno, problem je nastao kao posljedica jako velikog opterećenja s jedne strane i jako visokih temperatura s druge. Kada imate ta dva elementa, onda imate situaciju da električnu energiju ne možete na pravi način prenositi električnim vodovima", poručio je Mujović.

Istraga događaja će trajati i do šest mjeseci, iako preliminarni izvještaji jasno pokazuju da je kvar nastao na liniji između Grčke i Albanije. Ministrica energetike za Albaniju Belinda Balaku je izjavila da su zbog dobro obavljenog posla uspjeli vratiti kompletnu distribuciju električne energije širom zemlje u roku od 30 minuta, a da je Tirana popravljena za 17 minuta.

Pročitajte i ovo Predrag Goleš, JVP Grada Splita nestanak struje U Splitu ljudi ostajali zaglavljeni u liftu, bolesnima su se nosili agregati, zapovjednik vatrogasaca: "Dobivali smo lažne dojave..."

U lančanoj reakciji Bosna i Hercegovina je ostala bez struje tri minute prije Hrvatske. Ondje je ipak sustav ubrzo normaliziran. "Bez problema su svi potrošači vraćeni u napajanje, tako da, za okolne elektroprivrede još nemam informacije", rekao je Jefko Milković, rukovoditelj službe za operativno upravljanje elektroenergetskim sustavom.

U Banjalučkoj se pješačkoj zoni upalio baš svaki alarm uslijed povijesnog nestanka struje, ali Banjalučani se nisu dali omesti. "Vjerujem da će sve doći na svoje", izjavio je jedan od građana.

Pročitajte i ovo Antidepresivi - 3 Djevojčice na antidepresivima Primila je poziv od kojeg joj je srce stalo: "Kada sam je našla, vidjela sam da nije pri svijesti... zgrabila sam je i odnijela u auto i na Hitnu"

U gradu se nije moglo ni podići ni potrošiti novac, a trgovci u Čapljini su zatvorili svoje trgovine. Zlatko Vego iz Čapljine je rekao: "Stalo sve, nema posla, nema struje, bez struje smo mrtvi. Kada će doći? Kažu tek sutra", problemi kod građana su razni, od zatvorenih trgovina do nedostatka signala na mobitelu. "Mobitel, ne možeš nikoga dobiti, ne daj Bože da je nekome nešto bilo, to je najveći problem meni, a klima – ima hladna Neretva", izjavio je Irvin iz Čapljine.

Iako nijedan semafor u Čapljini i Banja Luki nije radio, gužve nije bilo, što se ne može reći i za Sarajevo u kojemu je nastao prometni kolaps.

Više pogledajte u prilogu novinarke Dnevnika Nove TV Ivane Kopčić

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene