Obavijesti Pretražite Navigacija
1,7 milijuna birača

Slovenci odlučuju o arbitražnom sporazumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji su u 7.00 sati otvorena glasačka mjesta za referendum.

Referendumsko pitanje glasi: Jeste li za to da zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između Vlade Republike Slovenije i Vlade Republike Hrvatske koji je slovenski parlament ratificirao na sjednici 19. travnja postane važeći. Na referendumu sa zakonskom snagom oko 1,7 milijuna slovenskih birača praktično odlučuje o tome da li ići dalje s provedbom arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog prijepora koji su 4. studenog prošle godine potpisali slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor ili to pitanje opet vratiti na početak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Prijevremeno glasovanje' Referendum u Sloveniji: Tuđe nećemo - svoje nedamo Slika nije dostupna 'Slovenska oporba mora smiriti loptu' Tuerk: Arbitraža bolja od sporazuma Drnovšek-Račan

>> Josipović: Vjerujem u naše prijatelje Slovence

>> Političari na arbitražnom sporazumu grade karijeru

Slovenski parlament je arbitražni sporazum već ratificirao, a ustavni sud na zahtjev vlade presudio je da on nije u suprotnosti s ustavom. Odluka birača koja obvezuje parlament i vladu donosi se natpolovičnom većinom glasova, odnosno važećih listića, a referendum je valjan bez obzira na broj registriranih birača koji mu pristupe. Državno izborno povjerenstvu u nedjelju će u 19 sati, po zatvaranju glasačkih mjesta, najprije objaviti rezultate prijevremenoga glasovanja nekoliko tisuća birača koji u nedjelju neće biti u mjestima prebivališta, a glasovali su od utorka do četvrtka. Nakon toga objavljivat će privremene djelomične rezultate.

>> Zašto Hrvatska nije tražila odgovore od Slovenije?

U ponedjeljak će biti poznati privremeni službeni rezultati, a konačne službene rezultate državno će povjerenstvo objaviti u utorak pošto se rezultatima s birališta u Sloveniji pribroji nekoliko tisuća glasova koji će, kako se očekuje, stići poštom od slovenskih građana koji žive izvan zemlje. Tijekom četverotjedne kampanje slovenska vlada je građane pozivala da potvrde sporazum kao odličan pregovarački rezultat premijera Pahora s Hrvatskom, a oporba je tvrdila suprotno i poziva birače da ga odbiju kao ‘loš’ za slovenske interese u vezi s granicom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene