Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o braku

Ovo su države u kojima je istospolni brak legalan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz referendum o ustavnoj definiciji braka u Hrvatskoj se razvila rasprava o istospolnim brakovima. U nastavku doznajte gdje je takav brak uopće legalan.

U Hrvatskoj će 1. prosinca biti održan referendum na kojemu će građani odlučivati hoće li u Ustav ući odredba prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.
Inicijativa koja je skupljala potpise građana na temelju kojih je referendum raspisan među argumentima za unošenje definicije braka u Ustav navela je želju da se spriječi 'izjednačavanje istospolnih partnerstva i braka, posvajanje djece od strane istospolnih parova te nametanje izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka kao društveno općeprihvaćene norme'.

Pročitajte i ovo Izbori u SAD-u: Ilustracija - 5 Velika pobjeda Nakon što su izgubli izbore, Demokrati donijeli važan zakon: Od sada će svi Amerikanci moći stupiti u istospolni brak Američki predsjednik Joe Biden Nove podjele u društvu Biden na strani pobornika za pravo na izbor: "Zapamtite moje riječi: Vrhovni sud nakon pobačaja kreće na istospolne brakove"

S druge strane, među argumentima protivnika unošenja definicije braka kao životne zajednice žene i muškarca u Ustav navodi se tvrdnja da ona otvara put diskriminaciji istospolnih i izvanbračnih zajednica.

Veći broj država istospolne zajednice uređuje posebnim zakonima, no partneri istoga spola u brak mogu ulaziti u tek manjem broju zemalja. U nastavku doznajte o kojim je državama riječ.

NIZOZEMSKA

Istospolni je brak prva legalizirala Nizozemska u prosincu 2000. godine. Zastupnici u tamošnjem parlamentu, uz protivljenje samo jedne tadašnje oporbene stranke, velikom su većinom glasova prihvatili amandman na već postojeći zakon o civilnom braku u koji je unesena tek jedna nova rečenica: 'Brak može sklopiti dvoje ljudi različitog ili istog spola'.

Izmijenjeni je zakon na snagu stupio 1. travnja 2001. godine, kada je u Amsterdamu sklopljen prvi gay brak na svijetu, a istospolni su parovi odmah dobili pravo posvajanja djece.

BELGIJA

Belgija je istospolni brak legalizirala 2003. godine, u vrijeme kada su kršćanski demokrati, inače čvrsto povezani s tamošnjom Katoličkom crkvom, bili u oporbi. Isprva ga je bilo moguće sklopiti uz određena ograničenja, no od 2006. godine ona su uklonjena i takvi bračni parovi otada mogu posvajati i djecu.

Nedugo nakon legalizacije, Vatikan je objavio dokument na 12 stranica kojim je započeo kampanju protiv 'nemoralnih, neprirodnih i štetnih' homoseksualnih zajednica. Autor dokumenta bio je kardinal Joseph Ratzinger, tadašnji bliski suradnik pape Ivana Pavla II, koji je kasnije izabran za novog papu.

ŠPANJOLSKA

Treća država na svijetu koja je odobrila sklapanje istospolnih brakova bila je Španjolska. Unatoč uličnim prosvjedima i žestokom negodovanju dijela javnosti, koje nije utihnulo ni do danas, krajem lipnja 2005. godine španjolski je parlament većinom glasova usvojio izmjene postojećeg zakona kojim je reguliran brak.

Istospolni su parovi stupanjem izmjena na snagu početkom srpnja dobili sva prava, uključujući i ono na posvajanje djece.

KANADA
Nedugo nakon Španjolske, istospolni je brak na saveznoj razini legalizirala i Kanada. U srpnju 2005. godine donesen je novi zakon kojim je brak definiran kao zajednica dviju osoba, neovisno o njihovu spolu. Time je Kanada postala prva država izvan Europe koja je ozakonila sklapanje istospolnih brakova.

Ipak, zahvaljujući odlukama najviših sudova u većini kanadskih provincija, istospolni je brak u najvećem dijelu te zemlje bio legalan još od 2003. godine.

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

Stupanje u brak istospolnih partnera 2006. godine odobreno je i u Južnoafričkoj Republici. Tamošnji je parlament donio novi zakon nakon što je ustavni sud prijašnje propise proglasio protivnima ustavu, koji jamči jednaka prava svim građanima.
Južna Afrika je zasad jedina država na afričkom kontinentu u kojoj je gay brak legalan.

NORVEŠKA

Skandinavske su države prve na svijetu zakonski uredile istospolne zajednice, dajući im određena prava, uključujući i ono na sklapanje 'građanskih zajednica'. Prva je to učinila Danska 1989., a uslijedila je Norveška 1993. godine. Danska je za legalizaciju istospolnog braka pričekala 2012. godinu, dok je Norveška to učinila početkom 2009. godine.

Najveća se rasprava razvila oko pitanja prava na umjetnu oplodnju lezbijki te državnog financiranja tog postupka. U konačnici je prihvaćen zakon kojim je u istospolnom braku dozvoljeno i posvajanje djece i umjetna oplodnja.

>> INFOGRAFIKA Znate li što je sve potrebno da biste glasovali na referendumu?

ŠVEDSKA

Samo četiri mjeseca nakon Norveške, istospolni je brak postao zakonit i u susjednoj Švedskoj. Za prijedlog je glasovala velika većina zastupnika u parlamentu.

PORTUGAL

Početkom lipnja 2010. godine zakon kojim je dozvoljen homoseksualni brak stupio je na snagu i u Portugalu. Parlament ga je izglasao nekoliko mjeseci ranije, no neko je vrijeme bio 'na čekanju' jer ga je tadašnji predsjednik države poslao na ocjenu ustavnosti.
U javnosti se oko donošenja zakona digla velika prašina, no njegovim protivnicima ipak nije pošlo za rukom prikupiti dovoljan broj potpisa potreban za raspisivanje referenduma o tom pitanju.

Zakon, inače, istospolnim bračnim parovima ne dozvoljava posvajanje djece.

ISLAND

Island je istospolnu zajednicu zakonom definirao još 1996. godine, no tada to još nije bio brak, već registrirano partnerstvo. Deset godina poslije, parlament u Reykjaviku odobrio je registriranim istospolnim parovima posvajanje djece.

U lipnju 2010., uz nijedan glas protiv, izglasan je zakon kojim je homoseksualnim parovima dozvoljeno sklapanje braka. Novi je zakon među prvima iskoristila tadašnja islandska premijerka Johanna Sigurdardottir, koja se vjenčala sa svojom dugogodišnjom partnericom Joninom Leosdottir.

ARGENTINA

Nekoliko tjedana nakon Portugala i Islanda, istospolni je brak legalizirala i Argentina, čime je u srpnju 2010. godine postala prva latinoamerička država koja je to učinila.
Unatoč žestokom protivljenju vodećih vjerskih zajednica, zakon je glatko prošao kroz oba doma argentinskog parlamenta, a njime su istospolnim parovima dana sva prava koja imaju i heteroseksualni parovi.

DANSKA

Prva država na svijetu koja je istospolnim partnerima još 1989. godine dala nekakav pravni status istospolni je brak legalizirala u lipnju 2012. godine.

I ondje istospolni parovi u braku uživaju sva prava koja imaju i heteroseksualni, uključujući i pravo na posvajanje djece. To su pravo, doduše, gay parovi imali i nekoliko godina prije legalizacije samog gay braka.

URUGVAJ

Početkom svibnja 2013. godine Urugvaj je postao druga latinoamerička država koja je ozakonila istospolne brakove.

Ondje je sklapanje 'građanskih zajednica' istospolnim parovima bilo dozvoljeno od 2008. godine, a 2009. im je dano i pravo na posvajanje djece.

FRANCUSKA

Nedugo nakon dolaska na vlast, predsjednik Francuske Francois Hollande ispunio je predizborno obećanje te su njegovi socijalisti u skupštini izglasali novi zakon kojim je istospolni brak postao legalan. Na snagu je stupio sredinom svibnja 2013. godine.

Iako ankete pokazuju da većina građana Francuske podupire novi zakon, kojim je gay parovima dozvoljeno i posvajanje djece, na ulicama Pariza i drugih gradova organizirano je nekoliko velikih prosvjeda protiv gay brakova, na kojima se znalo okupiti i po nekoliko stotina tisuća ljudi.

NOVI ZELAND

Nakon što su osam godina imali pravo na sklapanje 'građanskih zajednica', istospolni su parovi na Novom Zelandu zakonom koji je na snagu stupio u kolovozu 2013. godine dobili pravo i na sklapanje braka. Dozvoljeno im je i posvajanje djece.

Ovime je Novi Zeland postao prva država u azijsko-pacifičkoj regiji koja je dozvolila istospolni brak.

Legalan, ali samo djelomično

Postoji i nekoliko država u kojima je istospolni brak legalan samo na dijelu njihova teritorija.

SAD

U Sjedinjenim Američkim Državama ovakav je brak zakonit u 13 saveznih država te u Distriktu Columbia, koji obuhvaća glavni grad Washington. U nekim je saveznim državama gay brak izričito zabranjen, a u nekima jednostavno nije definiran zakonom pa ga je samim time nemoguće sklopiti.

Iako je američki predsjednik Barack Obama javno izrazio podršku gay braku, zasad nema naznaka kada bi do njegove legalizacije moglo doći na federanoj razini.

MEKSIKO

U Meksiku je istospolni brak legalan u glavnom gradu Mexico Cityju (od kraja 2009. godine) te u saveznoj državi Quintana Roo (od 2011. godine). Odlukom tamošnjeg vrhovnog suda, gay brakovi sklopljeni u metropoli i spomenutoj saveznoj državi valjani su na teritoriju cijele države.

VELIKA BRITANIJA

Britanski je parlament sredinom srpnja 2013. godine usvojio zakon kojim je omogućen istospolni brak na području Engleske i Walesa. Prva će vjenčanja biti moguća 2014. godine. Zakon je donijela većina na čelu s konzervativcima premijera Davida Camerona, koji je legalizaciju gay braka naveo kao jedan od svojih prioriteta po dolasku na vlast.

U Škotskoj tamošnja skupština trenutno raspravlja o mogućnosti legalizacije, dok je skupština u Sjevernoj Irskoj u travnju ove godine odbila sličan prijedlog.

Nejasna situacija u Brazilu

U Brazilu je sredinom svibnja 2013. Nacionalno vijeće za pravosuđe donijelo odluku prema kojoj se istospolnim parovima više ne bi smjelo braniti stupanje u brak.

Time je de facto istospolni brak legaliziran na poručju cijele države (dotad je bio legalan u samo nekim federalnim jedinicama), no vodeća konzervativna stranka podnijela je žalbu na spomenutu odluku, a postoji mogućnost da o ovom pitanju mišljenje da i brazilski parlament, tako da sudbina legalnosti gay braka nije sasvim izvjesna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene