HDZ danas je održao još jednu u nizu redovnu sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća. Medijima se nakon sastanka obratio premijer Andrej Plenković. Komentirao je aktualne teme - od opoziva ministra Horvata, demografije, cijene goriva i energenata pa do oporbe.


Održala se još jedna redovna sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća Hrvatske Demokratske Zajednice.

Prije sastanka ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić komentirao je poskupljenje energenata. "Postoji manevarski prostor, kod struje još čak i nešto veći. Imajmo na umu činjenicu da je Hrvatska u specifičnoj poziciji - imamo alternativni dobavni pravac - izgradnjom LNG terminala na Krku Hrvatska je sebi priskrbila sigurnu opskrbu plinom u bilo kojem trenutku i to je nešto što nas izdvaja u odnosu na većinu drugih", kratko je komentirao. 

I gorivo je još jedan tjedan zaredom poskupjelo. "Naredni mjeseci bi trebali dovesti stagnaciju, odnosno smanjenje cijena. Međutim, ako dođe do daljnje eskalacije onda su sve opcije otvorene", zaključio je ministar.

O aktualnim temama

"Nema nikakve obnove preko veze. U zgradi u kojoj su Državne nekretnine vlasnici, pokrenula se inicijativa i trebala je participirati tvrtka Državne nekretnine. Nema nikakve insinuacije da se nešto radi preko reda. Doveli smo se u fazu da se sve atribuira HDZ-u", rekao je.

Komentirao je i postupke oporbe. "Koja god tema bila, oporba će tražiti neki kut da napadne vlast. Sad će reći da je rast BDP-a iznad 10 posto slučajan - ili da je to nešto loše. Situacija s Hrvatskom narodnom bankom - vidi se da tu nema ništa što se tiče guvernera Vujčića. Bit će još feta salame. Sami će se pronaći oni koji destabiliziraju državu", dodao je.

Dotaknuo se i poskupljenja energenata i goriva. "Kroz zadnje dvije godine smo vodili računa o građanima. Do sad nismo imali udar na cijene plina i struje u kućanstvima. Donijet ćemo mjere koje će ublažiti udar na građane. Sve je na stolu, vode se konzultacije. Kad dođe trenutak, napravit ćemo. Pratimo cijene na tržištu. Ako se nasluti da će cijene rasti, intervenirat ćemo. Postoje naznake da će se cijene smanjiti - tada je najbolje da tržište samo odredi cijene."

Oporba je jasno dala na znanje što misle o ministru Banožiću i Horvatu, a premijer se dotaknuo i tog dijela. Također, sutra se u Saboru raspravlja o opozivu ministra graditeljstva. "Sutra to neće biti tema. Kad to dođe, tada ide procedura, proći ćemo i to. Što se tiče sastanka koalicije - analizirali smo sve aktualne teme. Složili smo se da se proces obnove mora ubrzati. U prošlom mandatu smo imali smo napade na osobe, sada imamo institucije u salama varijanti."

Plin, ilustracija Hoće li Vlada "spasiti" građane? Ako ne smanje PDV - računi za plin uvećat će se za oko 3700 kuna

Poskupljenje goriva, ilustracija Novi udar: Opet poskupjelo gorivo, ima li kraja? Vozači na mukama, što kani Vlada?

Hrvatska bi mogla izgubiti pomoć od Europske unije, to jest novac namijenjen obnovi nakon potresa, ali premijer se time ne zamara. "Ništa ne izbjegavam. Cijela 'histerija' nastala je nakon što je tehnička korespondencija s nekim od naših resora puštena nekom od vaših kolega. Radimo na ubrzanju trošenja sredstava iz EU Fonda solidarnosti i razgovaramo s Komisijom o specifičnim okolnostima, prvog i drugog potresa. Kad sve bude spremno - detaljnije ćemo o tome govoriti. Može se dati argumentacija i pomaknuti se rok. Učinit ćemo sve da se sve iskoristi", zaključio je premijer.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju