Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Red Bull Soapbox se vraća

Sve što trebaš znati o potpuno nemotoriziranoj utrci u Centru Zagreba

Rally team Retro 2011. godine na Red Bull Soapbox utrci
Rally team Retro 2011. godine na Red Bull Soapbox utrci Privatna arhiva
Aktualno Galerija Rally team Retro 2011. godine na Red Bull Soapbox utrci Rally team Retro 2011. godine na Red Bull Soapbox utrci Foto: Privatna arhiva Red Bull Soapbox utrka Zagreb (Foto: Red Bull) Red Bull Soapbox utrka Zagreb (Foto: Red Bull) Foto: Red Bull +0 Prečko Haburger tim 2011. godine na Red Bull Soapbox utrci Galerija 1/3 >>
Red Bull Soapbox utrka već juri prema centru Zagreba, a tko će poletjeti u svojoj jurilici tek ćemo saznati.

Prva Red Bull Soapbox utrka održana je 2000. godine u Bruxellesu. Kroz 19 godina jurilice iz kućne radinosti donijele su zabavu u gotovo sve zemlje svijeta, a otkad je 2011. Red Bull Soapbox posljednji put posjetio Hrvatsku, ove se godine vraća na ulice Zagreba i to već 14. rujna u 13 sati. Tako će Zagreb ugostiti 129. Red Bull Soapbox utrku u svijetu.

Kako su odabrani timovi?

Kako bi bili ovdje, hrabri junaci imali su nekoliko stepenica koje su trebali prijeći i uz malo sreće osigurati svoj nastup na Red Bull Soapbox utrci.

Prije svega, morali su odigrati online igricu u kojoj su pokazali svoje vještine te spretnost i brzinu. Zatim su vrijedno radili na skicama svojih jurilica u kojima su vjerno morali prikazati njihov izgled.

Tada se žiri našao pred ozbiljnim zadatkom. Morali su odabrati vozila koja će biti funkcionalna, a koja su zadovoljila sve kriterije kao što su genijalnost, inovativnosti i poštivanje tehničkih specifikacija za sigurnost izrade vozila.

Kako će izgledati postupak glasanja sudaca za timove?

Suci će ocjenjivati tri stavke: kreativnost/izgled vozila, izvedbu na startu i brzinu spusta. Prije početka utrke, suci će obići vozila i dodijeliti im ocjene za kreativnost, dok će početnom izvedbom na startu natjecatelji pokušati osvojiti što bolje ocjene koje će žiri pokazati prije nego što timovi krenu na otkačeni spust.

Zadnja kategorija za bodovanje je brzina spusta, a kako bi ga savladali, natjecatelji će morati prijeći preko četiri prepreke. Prvo ih očekuje mokri Car wash koji će ohladiti vozače i suvozače, a zatim slijedi šikana u kojoj će natjecatelji provjeriti spretnost vozača, ali i vozila koja su izgradili. Treća prepreka je skakaonica visine 30 cm, dok će posljednja prepreka u obliku Hendrixovog mosta označiti ulazak u ciljnu ravninu.

Sve što trebaš znati o subotnjoj utrci?

Treći hrvatski Red Bull Soapbox održat će se od 13 do 17 sati u samom centru Zagreba. Staza utrke kretat će se od Kazališta Komedija do Manduševca, a hrabrim će timovima suditi Maja Šuput, Miroslav Zrnčević Mrgud, Martin Sinković, Damir Kedžo i Petar Bruno Basić.

No, osim njih još će nekoliko poznatih lica imati bitne uloge na utrci. Ivica Blažičko otpratit će timove od starta do cilja svoji komentarima, a Mario Petreković i Iva Šulentić vodit će publiku kroz zabavan program.

Pročitajte i ovo PR Neobičan tim u izradi vozila za Red Bull Soapbox Juraj Šebalj i Mario Petreković složili svoju jurilicu za utrku

Na utrci će publiku dodatno zabavljati i Senad Grošić, profesionalni BMX vozač, rođeni Siščanin koji je s 13 godina preselio u Austriju. Na BMX sceni je od 2003. godine i u karijeri je nanizao mnoge uspjehe. Pobjeda na Austrian King of Dirt i Red Bull Dirt Ride tek su oni s kojima je počeo već 2004. godine.

Senad je danas jedan od ''mozgova'' austrijske BMX scene, a u svjetskim je razmjerima itekako poznat. Još uvijek niže sportske uspjehe i odlično se zabavlja. Hrabrost je dokazao 2008. kad je odlučio isprobati 2,9 metara visoku rampu koja se pripremala za jedno freestyle motocross natjecanje, a od onda je trikove izvodio na raznim mjestima i improviziranim rampama.

Pročitajte i ovo Juraj Šebalj (Foto: Anamaria Batur) - 5 Uskoro u Zagrebu Hrvatski rally vozač o najzabavnijoj utrci: U moru urnebesnih vozila niz stazu će se spustiti i jedan jastog

Pročitajte i ovo Martin Sinković (Foto: Anamaria Batur) red bull soap box utrka Hrvatski olimpijac prvi put u ulozi suca: Martin Sinković otkrio nam je kako će ocjenjivati jurilice na najotkačenijoj utrci

Dok će timovi juriti stazom na četiri, Senad će na Red Bull Soapbox utrci izvesti nekoliko trikova na dva kotača, ali možda i izvući nekoga iz publike za poseban dio svog nastupa.

“Publika na Red Bull Soapbox utrci od mene može očekivati puno… I još više. Posebno se veselim dolasku u Zagreb i tome što konačno vozim na nekom showu u Hrvatskoj. U svakom slučaju, vidimo se u subotu 14. rujna u 13 sati na stazi.”

Senadu će se na popisu popratnih točaka pridružiti i Mike Jensen, danski stunt-rider koji će utrci pogonjenoj gravitacijom dati malo motora. Jensen ima 26 godina, a najprije se počeo zanimati za stuntriding gledajući videe švedskog vozača Andreasa na YouTubeu u dobi od 15 godina. Kao jedan od najmlađih vozača kaskadera u sportu Jensen može izvesti najviše tehničkih i kreativnih trikova na motociklu - i naučio ih je sam.

Nešto kasnije, sudačku će klupu zamijeniti pozornicom Damir Kedžo koji će izvesti nekoliko pjesama.

Sva vozila koja prežive utrku, kasnije će biti izložena na Trgu bana Josipa Jelačića. Ulaz na utrku je besplatan i otvoren za sve generacije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene