Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaka čast

Reci plastici NE!: Ovaj istarski gradić pionir je borbe protiv jednokratne plastike, pogledajte kako su je se riješili

Plastika (Foto: Dnevnik.hr)
Plastika (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Plastika (Foto: Dnevnik.hr) Plastika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Želimir Laginja (Foto: Dnevnik.hr) Želimir Laginja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Lovorka Struna (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Kako bi priroda i ostala netaknuta, pokrenuta je velika akcija protiv jednokratne plastike i plastičnih proizvoda. U Hrvatskoj je pionir borbe protiv takve ambalaže - grad Rovinj.

Predvodnik u borbi protiv plastike, Rovinj, već provodi europske direktive. U sklopu pola milijuna kuna vrijedne akcije odvajanja otpada, komunalci imaju rješenje i za plastične vrećice.

Pročitajte i ovo Dani komunikacija u Rovinju - 1 Nagrade se dijele u 5 kategorija Počeli su Dani komunikacija, Rovinj je u sljedeća tri dana središte svijeta za sve u industriji komunikacija Slika nije dostupna Izglasana direktiva Plastične vrećice odlaze u povijest: Kako će ih se Hrvatska riješiti?

"Mi smo doskočili jednom kampanjicom 'Reci plastici ne', kojom ćemo pokušati ljude educirati na način da ne upotrebljavaju plastične vrećice", objasnio je Želimir Laginja, predsjednik Uprave komunalnog poduzeća. 

Za početak će kupcima u trgovinama podijeliti tisuću platnenih vrećica, no ne staju na tome. Njihove olovke imaju poseban spremnik u kojem se nalaze - sjemenke. One služe tome da vrate dug prirodi.

Način razmišljanja ono je što moramo promijeniti, kaže nam morska biologinja Chiara Fumagalli. Više od 80 % otpada u morima čini plastika. Sporo se razgrađuje, nekad i po tisuću godina.

"Male dijelove plastike životinje lako zamijene za hranu. Na taj način polako ulaze u prehrambeni ciklus. Prvo plastiku pojedu male ribe. Male ribe pojedu one veće koje završe na našem tanjuru", objašnjava Fumagalli. 

I poduzetnici sudjeluju

Akciji se priključio i jedan rovinjski hotel koji uklanja svu plastičnu ambalažu.

"Zadali smo nekakav rok sami sebi da do lipnja zamijenimo oko 80% artikala poput plastičnih vrećica, poput štapića za uši i poput bočica kozmetike", rekla je Lovorka Struna, direktorica hotela. 

Plastika je u ovom hotelu višenamjenska. Bočice za šampone koriste se više puta, samo se nadopunjavaju. Budući da je riječ o hotelu sa četiri zvjezdice, staklene čaše za četkice su uobičajene, međutim kutije za sapune su aluminijske. Ono što će idućih mjeseci promijeniti, to su plastične kape za tuširanje, a male bočice šampona dobit će svoju porculansku inačicu.

Tvrdi karton odlična je zamjena za plastiku. Slamke u boji sviđaju se i gostima.

"Divna ideja i baš mi je drago što su tako preuzeli inicijativu i što ustvari prate svjetske trendove i vode računa o okolini", rekla je Marija iz Srbije. 

Skup i poguban problem koji svjetsku ekonomiju zbog osam tona plastike koje na godinu završe u oceanima stoji više dvije i pol milijarde dolara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene