Dow Jones (Foto: AFP)
Dow Jones (Foto: AFP)

Američko tržište počelo je pokazivati znakove recesije. Dow Jones je pao za 800 bodova.


Američka burza u srijedu je pala između dva i tri posto, Dow Jones u jednom je trenutku pao za više od 800 bodova, NASDAQ za više od 230 bodova, što se smatra upozorenjem koje obično prethodi recesiji, piše RT.

Vezani članci Hillary i Bill Clinton (Foto: AFP) Hillary Clinton je "pod velikim pritiskom" da se kandidira za izbore 2020.: "Nikad ne reci nikad" Policija u Njemačkoj, ilustracija (Foto: AFP) U Njemačkoj uhićena trojica islamista zbog pripreme terorističkih napada, jedan je planirao izradu eksplozivne naprave

Američki predsjednik Donald Trump opisao je situaciju riječima: "ogromne količine novca koji se slivaju u Sjedinjene Države", dodavši da "ljudi žele sigurnost!"

Stoga kritizira Federalnu pričuvu da djeluje "prebrzo, a sada vrlo, vrlo kasno".

Kasnije je nastavio tvitati poruke kritizirajući središnju američku banku.

 

 

Njemačko gospodarstvo palo u drugom kvartalu

Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu pale su u drugom tromjesečju u okruženju trgovinskog rata SAD-a i Kine i prijetnje izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora, pokazuju u srijedu objavljeni službeni podaci.

U Sloveniji bojazan od moguće recesije u Njemačkoj

Stagnacija rasta u Njemačkoj brine slovenske gospodarstvenike s obzirom na znatnu ovisnost o narudžbama iz te države, posebno kad je riječ o dijelovima za njemačke proizvođače automobila, ali i elektroindustriju.

U razdoblju od travnja do lipnja njemački BDP smanjio se za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je drugi pad u proteklih 12 mjeseci, pa postoji mogućnost da najsnažnija europska ekonomija uđe u tehničku recesiju, što brine slovenske gospodarstvenike s obzirom na ovisnost od njemačkog tržišta koje se kolokvijalno naziva "motorom" uspješnijih slovenskih izvoznika.
Kod slovenskih tvrtki koje proizvode autodijelove za njemačku industriju primjećuju pad narudžaba i boje se da bi potencijalna njemačka recesija njihovu proizvodnju mogla smanjiti i za 15 posto. Slično je i s proizvođačima motornih komponenti i dijelova za elektroindustriju, a pad bilježi i proizvođač aluminija TALUM, objavili su slovenski mediji.

Čak 20 posto ukupnog slovenskog izvoza ide u Njemačku. Godišnja trgovinska razmjena porasla je zadnjih godina na 12-ak milijardi eura i po njoj je Njemačka vodeći gospodarski partner, ispred Italije na koju se odnosi 11 posto izvoza i Hrvatske sa 7,8 posto.

Slovenski BDP, u u kojemu je izvoz jedan od generatora rasta, u prvom je tromjesečju ove godine na godišnjoj razini povećan za 3,2 posto, što je znatno iznad prosjeka eurozone, ali je u ljetnim mjesecima primjetan pad industrijske proizvodnje, iako blaži nego u odnosu na prosjek Europske unije i eurozone.

Industrijska proizvodnja u europodručju u odnosu na svibanj u lipnju 2019. pala za 1,6 %, a u EU28 za 1,5 %

U usporedbi sa svibnjem u lipnju 2019. sezonski usklađeni podaci o industrijskoj proizvodnji pokazuju pad od 1,6 % u europodručju (EA19) te 1,5 % u EU28, prema procjeni Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U svibnju 2019. industrijska proizvodnja u europodručju povećala se za 0,8 posto, a u području EU28 za 0,9 posto.

U usporedbi s lipnjem 2018. u lipnju 2019. industrijska proizvodnja u europodručju pala je za 2,6 posto, a u području EU28 za 1,9 posto.