Dow Jones (Foto: AFP)
Dow Jones (Foto: AFP) Foto: Afp

Američko tržište počelo je pokazivati znakove recesije. Dow Jones je pao za 800 bodova.


Američka burza u srijedu je pala između dva i tri posto, Dow Jones u jednom je trenutku pao za više od 800 bodova, NASDAQ za više od 230 bodova, što se smatra upozorenjem koje obično prethodi recesiji, piše RT.

Vezani članci Donald Trump SAD nastavlja s politikom izolacije: Napustio još jedan međunarodni sporazum zbog navodnog kršenja Moskve Cjepivo, ilustracija Građani SAD-a dobit će cjepivo već u prosincu? "Ako cijepimo 70 posto ljudi, kolektivni imunitet imamo do svibnja"

Američki predsjednik Donald Trump opisao je situaciju riječima: "ogromne količine novca koji se slivaju u Sjedinjene Države", dodavši da "ljudi žele sigurnost!"

Stoga kritizira Federalnu pričuvu da djeluje "prebrzo, a sada vrlo, vrlo kasno".

Kasnije je nastavio tvitati poruke kritizirajući središnju američku banku.

 

 

Njemačko gospodarstvo palo u drugom kvartalu

Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu pale su u drugom tromjesečju u okruženju trgovinskog rata SAD-a i Kine i prijetnje izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora, pokazuju u srijedu objavljeni službeni podaci.

U Sloveniji bojazan od moguće recesije u Njemačkoj

Stagnacija rasta u Njemačkoj brine slovenske gospodarstvenike s obzirom na znatnu ovisnost o narudžbama iz te države, posebno kad je riječ o dijelovima za njemačke proizvođače automobila, ali i elektroindustriju.

U razdoblju od travnja do lipnja njemački BDP smanjio se za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je drugi pad u proteklih 12 mjeseci, pa postoji mogućnost da najsnažnija europska ekonomija uđe u tehničku recesiju, što brine slovenske gospodarstvenike s obzirom na ovisnost od njemačkog tržišta koje se kolokvijalno naziva "motorom" uspješnijih slovenskih izvoznika.
Kod slovenskih tvrtki koje proizvode autodijelove za njemačku industriju primjećuju pad narudžaba i boje se da bi potencijalna njemačka recesija njihovu proizvodnju mogla smanjiti i za 15 posto. Slično je i s proizvođačima motornih komponenti i dijelova za elektroindustriju, a pad bilježi i proizvođač aluminija TALUM, objavili su slovenski mediji.

Čak 20 posto ukupnog slovenskog izvoza ide u Njemačku. Godišnja trgovinska razmjena porasla je zadnjih godina na 12-ak milijardi eura i po njoj je Njemačka vodeći gospodarski partner, ispred Italije na koju se odnosi 11 posto izvoza i Hrvatske sa 7,8 posto.

Slovenski BDP, u u kojemu je izvoz jedan od generatora rasta, u prvom je tromjesečju ove godine na godišnjoj razini povećan za 3,2 posto, što je znatno iznad prosjeka eurozone, ali je u ljetnim mjesecima primjetan pad industrijske proizvodnje, iako blaži nego u odnosu na prosjek Europske unije i eurozone.

Industrijska proizvodnja u europodručju u odnosu na svibanj u lipnju 2019. pala za 1,6 %, a u EU28 za 1,5 %

U usporedbi sa svibnjem u lipnju 2019. sezonski usklađeni podaci o industrijskoj proizvodnji pokazuju pad od 1,6 % u europodručju (EA19) te 1,5 % u EU28, prema procjeni Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U svibnju 2019. industrijska proizvodnja u europodručju povećala se za 0,8 posto, a u području EU28 za 0,9 posto.

U usporedbi s lipnjem 2018. u lipnju 2019. industrijska proizvodnja u europodručju pala je za 2,6 posto, a u području EU28 za 1,9 posto.