Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Recept za antibiotike vrijedi samo 3 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od sutra stupa na snagu Pravilnik o načinu propisivanja i izdavanja lijekova na recept, kojim se uvode dvije liste lijekova - osnovna na kojoj su besplatni lijekovi i dodatna s lijekovima za koje će građani morati doplatiti razliku u cijeni.

Liječnici primarne zdravstvene zaštite odsad će lijekove s osnovne liste prepisivati na receptima s plavim slovima, a lijekove s dopunske liste na receptima s crvenim slovima.

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Slika nije dostupna HZZO Na novoj listi lijekova Sutent i Tarceva

Na osnovnoj su listi 1.953 besplatna lijeka, dok su na dopunskoj 302 lijeka. Nadoplata za oko dvije trećine lijekova s dopunske liste ne prelazi iznos od 20 kuna, dok će se za četiri lijeka trebati izdvojiti oko 100 kuna.

Dopunsko zdravstveno osiguranje više neće pokrivati troškove participacije za lijekove.

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) ocijenili su da je broj lijekova na dopunskoj listi mali, pa neće doći do dramatičnog kresanja prava bolesnika.

Novost je i što se osim količine koja se može propisati za 30 dana, za kronične bolesnike lijekovi mogu propisati i za razdoblje od 90 dana.

Recept vrijedi 15 dana od datuma prepisivanja lijeka, a kada je riječ o antibioticima recept vrijedi najduže tri dana.

Od sutra na snagu stupa i Pravilnik o provedbi dopunskog zdravstvenog osiguranja, po kojem je bolnica u koju je pacijent primljen dužna obaviti prvi specijalistički pregled u roku mjesec dana.

Ako to ne učini, pacijent može obaviti pregled kod privatnika koji nema ugovor s HZZO-om, a HZZO će mu vratiti novac, dok će bolnice koje nisu ispunile obvezu prema pacijentu biti sankcionirane.

Pravo na povrat novca imat će samo pacijenti koji imaju pisani dokaz da su na pregled, odnosno propisanu pretragu, čekali više od mjesec dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene