Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekivano oprečne reakcije

Reakcije u BiH: Hrvati ogorčeni, Srbi zadovoljni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presudu generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku hrvatski su političari u BiH dočekali s ogorčenjem, predstavnici srpskih prognaničkih udruga s odobravanjem, a svi mediji su prenijeli obrazloženje suda kako je operacija Oluja bila dio udruženog zločinačkog poduhvata.

'Kao čovjek sam ogorčen. Iako se radi o prvostupanjskoj presudi, teško ju je racionalno prihvatiti', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Prema njegovoj ocjeni, presuda predstavlja samo završnu točku na politički proces koji se vodi protiv Hrvata i Hrvatske. 'Presuda otvara crne slutnje da je cilj Hrvatsku na čelu s predsjednikom Tuđmanom izjednačiti sa zločinačkim pothvatom', dodao je Čović. Prema njegovim riječima, Hrvatska ovu presudu mora dobro analizirati i izvući određene pouke. IZ HDZ-a BiH su priopćili da su ovom 'nepravomoćnom i nepravednom osudom Hrvati krivi što su osnovali neovisnu Republiku Hrvatsku i što su se obranili u Domovinskom ratu'.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić Bez najave došao na sastanak Sarajevski list o Komšićevu potezu: "Njegovi osobni obračuni s predstavnicima Hrvatske direktno su ugrozili BiH"

>> Gotovini 24, Markaču 18 godina zatvora, Čermak oslobođen

>> Srpski mediji suzdržano o presudi

Iz HDZ-a 1990. ocijenili su neprihvatljivim presudu hrvatskim generalima očekujući da će se u drugostupanjskome postupku dokazati nevinost hrvatskih generala. 'Općepoznata stvar je da je Oluja bila legitimna oslobodilačka vojna i redarstvena akcija koja je konačno dovela do oslobađanja Republike Hrvatske. Hrvati u BiH su posebno osjetljivi na kriminaliziranje Oluje jer je ona omogućila i stvaranje pretpostavki za vojne operacije koje su dovele i do postizanja mira u Bosni i Hercegovini', naveli su iz HDZ-a 1990.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić presudu je ocijenio kao politički pritisak i presudu Hrvatskoj i Hrvatima, te izrazio očekivanje da će se drugostupanjskom presudom ta nepravda poništiti. 'Ja sam šokiran i deprimiran i ne mogu se oteti dojmu da se radi o politički determiniranoj presudi. Oluja nije bila samo legitimna vojna akcija za oslobađanje Hrvatske, nego je dovela i do zaustavljanja rata u BiH i sprječavanja brojnih žrtava', rekao je za medije u Mostaru Ljubić. Prema njegovim riječima, prvostupanjska presuda nije temeljena na činjenicama zbog čega je izrazio vjerovanje da će pravomoćnom presudom generali Gotovina i Markač biti oslobođeni krivnje.

Koordinacija hrvatskih udruga Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane ocijenila je da presuda hrvatskim generalima predstavlja nastavak povijesnih nepravdi i progona.

'Na žalost hrvatskog naroda evidentno je da su u međunarodnom svjetskom poretku još uvijek jake stoljetne imperijalističke snage koje mogu naočigled cijele svjetske javnosti od agresora napraviti žrtvu, a od žrtve agresora', navode Udruge Domovinskog rata HVO-a. Dodali su kako su Hrvati bili izloženi brutalnoj agresiji s ciljem stvaranja velike Srbije koja je spriječena vojnom operacijom Olujom. Izrazili su uvjerenje kako su hrvatski generali posve nevini.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je poznat po često zapaljivim istupima, u komentaru novinarima u Banjoj Luci bio razmjerno suzdržan u ocjeni današnje presude. 'Činjenica je da je osuđen Gotovina koji je bio veoma blizak tadašnjem političkom i vojnom vodstvu Hrvatske, što govori o tome da se skida stereotip da su samo Srbi vodili organizirani rat, a ostali to radili pojedinačno i samo u nekim prilikama', rekao je Dodik.

Po njegovim riječima, presude koje izriče Sud BiH za zločine koje su počinili Srbi su drastičnije nego što je to prema hrvatskim generalima iz Oluje danas učinio Haaški sud.

Predsjednik udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske Petar Džodan izrazio je zadovoljstvo da je presuda za Oluju potvrdila kako se radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom te bivšim hrvatskim političkim i vojnim vodstvom. Džodan je iskazao očekivanje i da će se pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj procesuirati nižerangirani časnici, te drugi pripadnici Hrvatske vojske koji su počili zločine tijekom operacija 'Oluja' i 'Bljesak'.

Svi mediji u udarnim terminima objavili su da su osuđeni generali Gotovina i Markač, dok je general Čermak oslobođen optužbi. Sarajevski 'Dnevni avaz' prenosi sve što se zbiva u Haagu i reakcije u Hrvatskoj posebno ističući dio presude po kojem je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio 'mozak zločinačkog pothvata', te da se bivšeg predsjednika Stjepana Mesića u reakcijama iz Hrvatske proglašava izdajnikom. Federalna televizija FTV iz Sarajeva uživo je prenosila izricanje presude iz Haga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene