Mario Banožić
Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr

Ministarstvo obrane reagiralo je na izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je zabranio prelet zrakoplova nad Zagrebom.


Zajednička obuka s pripadnicima francuske ratne mornarice u kojoj su sudjelovale snage HRZ-a i snage s francuskog nosača zrakoplova ''Charles de Gaulle'' dio je bilateralne suradnje planirane Godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje, objasnio je MORH.

Vezani članci Kovanice Muke po kunama i lipama: Hangar za čuvanje kovanica nije dovršen, milijarda kovanica završit će u vojarni Premijer Andrej Plenković Plenković pozvao Milanovićeve suradnike: "Ako ostanu s njim - njihov kredibilitet je vrijedan nuli"

''Obuka je provedena na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, a u skladu s planom obuke. Načelnika Glavnog stožera admirala Hranja, kojega se traži da zabrani hrvatskim vojnicima sudjelovanje u preletima nad zračnim prostorom, dovodi se u apsurdnu situaciju'', poručuju.

''Nakon nedavnog pada bespilotne letjelice u Zagrebu i dok traje ruska agresija na Ukrajinu, koja je prijetnja miru u cijeloj Europi, zajedničko odvraćanje i obrana poruka su sigurnosti za građane i nikako ne predstavljaju njihovo uznemiravanje.

Preleti borbenih aviona jamac su građanima da saveznici i partneri stoje uz nas i da nam pružaju potporu.

Mario Banožić Prelet Rafalea i MIG-ova nad Zagrebom - 4 Foto: Slaven Branislav Babic

Navedena obuka kao i najavljena obuka s Oružanim snagama SAD-a dio su planiranih obučnih aktivnosti za koje je Vlada na sjednici 27. siječnja donijela Odluku'', objašnjavaju iz Ministarstva. Podsjećaju da je na tu Odluku Vlade prethodnu suglasnost dao Predsjednik Republike te je bio uključen i podupirao navedene aktivnosti.

''Sukladno toj Odluci i danas se održavaju zajedničke obučne aktivnosti HRZ-a s pripadnicima francuske ratne mornarice kao i s pripadnicima Oružanih snaga SAD-a. Napominjemo kako je člankom 103. Zakona o obrani propisano da je tijelo nadležno za vojno zrakoplovstvo Ministarstvo obrane'', zaključuju.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju