Iz Raiffeisenbank Austria su se oglasili priopćenjem kojim demantiraju da su spremni produžiti rok Promemorije, što je suprotno od ono su najavili Ante Ramljak i dobavljači Agrokora dan ranije. Slično su priopćili i iz Erste banke, no ostavljaju prostor za bilateralni dogovor.


"Potaknuti informacijom u medijima u kojoj se navodi mogućnost produljenja roka definiranog Promemorijom, Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) i Raiffeisen Factoring d.o.o. (RF) potvrđuju svoje stajalište da nema potrebe za produženjem roka Promemorije. To smo u više navrata komunicirali i Agrokoru i skupu dobavljača, te iza toga stojimo", stoji, između ostalog, u priopćenju Raiffeisenbank Austria.

Vezani članci Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Bernardić: Odlazak Ramljaka i Dalić dokaz je da su iz Agrokora izvlačeni milijuni Ante Ramljak (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Grupa Borg angažirana već 10. travnja 2017., samo u 2017. naplatili 98 milijuna kuna

Dodaje se da su RBA i RF od samog početka fokusirani na pronalaženje zajedničkoga modela rješenja regresnih prava, kojemu su pristupali individualno za svakoga pojedinog dobavljača.

"Od trenutka kada je aktivirana izvanredna uprava Agrokora, uporno smo i višekratno pozivali dobavljače na dogovor.Rezultat naših poziva na dogovor i zajedničko rješenje je da smo za veliku većinu dobavljača dogovorili rješenja koja su ostvariva u vrlo kratkom roku, dok je za manji dio nalaženje adekvatnoga rješenja složenije i pregovori su i dalje u tijeku, te su sve uključene strane upoznate s mogućnostima. Međutim, manji broj dobavljača i dalje ustraje na zahtjevima za koje smo višekratno utvrdili da su nerealni i neprihvatljivi", kaže se u priopćenju RBA.

Naglašavaju da postoji zajednički interes svih uključenih strana da restrukturiranje Agrokora bude uspješno, što uključuje i mogućnost da Agrokor otplati svoje dugove.

"Tome svjedoči i činjenica da je i RBA sudjelovala u kreditu od 80 milijuna eura koji je odobren za restrukturiranje kompanije. Izravan dogovor svakog pojedinog dobavljača i vjerovnika jedini je ispravan put u traženju provedivog individualnog rješenja u roku koji je definiran Promemorijom", stoji u priopćenju RBA.

Podsjetimo, Ante Ramljak, vladin izvanredni povjerenik za Agrokor, rekao je u srijedu nakon sastanka s dobavljačima i proizvođačima da su po njegovim informacijama banke spremne produžiti rokove dobavljačima.

Koordinacija proizvođača i dobavljača je zaprijetila u ponedjeljak prestankom isporuke robe Agrokoru ukoliko se ne ispoštuju njihovi uvjeti, a jedan od njih bio je upravo produljenje roka Promemorije

Erste banka je s dijelom dobavljača već postigla dogovor

Priopćenje su poslali i iz Erste banke te ga prenosimo u cijelosti.

Erste banka i Erste Factoring pridržavaju se roka koji je propisan Promemorijom. S dijelom dobavljača-naših klijenata već je postignut sporazum oko reguliranja njihovih regresnih obveza, dok su s preostalima u tijeku intenzivni razgovori s ciljem finalizacije dogovora. Iz tog razloga, smatramo da nema potrebe za produljenjem inicijalnog roka.

Naravno, kad se radi o dobavljačima koji su pristupili Promemoriji i ispunjavaju uvjete koji su njome propisani, te s kojima je dogovor o reguliranju regresnih obveza već postignut ili će biti postignut do 31.5., na bilateralnoj se razini, u slučaju potrebe, može dogovoriti eventualno dodatno vrijeme potrebno za operativnu realizaciju samog sporazuma.

Važno je napomenuti da su dobavljačima ponuđena tri modela za reguliranje regresnih obveza, koji su dovoljno fleksibilni i adekvatno prilagođeni trenutačnim okolnostima. Smatramo da se za svakog pojedinog dobavljača u tom okviru može pronaći optimalno rješenje. Zajednički nam je cilj da takvo rješenje uvažava interese i mogućnosti svakog pojedinog dobavljača, kao i interese banke i faktoring kuće.