Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaka prilika je dobra

Više od 80 tisuća mladih je nezaposleno - Neki su svoju šansu potražili ovdje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od od 80 tisuća mladih do 29 godina je - nezaposleno. Te brojke Hrvatsku su smjestile među tri zemlje s najvećom stopom nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji.

Neki od njih svoju šansu potražili su na simuliranim razgovorima za posao kojem se odazvalo 17 poslodavaca. I dok su jedni dobili savjete, drugi su dobili priliku za zaposlenje.

Pročitajte i ovo Prosječne informacije o mladima između 25 i 30 godina Međunarodni dan mladih Mladi u Hrvatskoj ostaju s roditeljima sve dok više i nisu tako mladi: "Kod njih imamo sve oprano, skuhano, kod njih je najljepše" Turizam, ilustracija - 1 Prešao 100 tisuća Kako je ovo moguće: U špici sezone porastao broj nezaposlenih

Koja znanja i vještine imaju, ispitali su poslodavci. Na simuliranom razgovoru za posao. Diplomirana komunikologinja Mihaela i diplomirana industrijska dizajnerica Marta, obje kažu da su intervjui za posao prošli dobro. Svi su dobili povratnu informaciju od poslodavaca.

Sve to trebalo bi ih pripremiti za ono što ih u stvarnosti čeka. "Inače dobiju od poslodavaca informaciju 'hvala lijepa, javit ćemo vam se', a danas će poslodavci obrazložiti zašto bi im se javili ili potencijalno ne bi javili", pojašnjava Luka Bogdan, koordinator projekta.

"Neke od najčešćih grešaka bi bile ili da ih uhvatimo u laži u životopisu, znači da navode netočne tvrdnje koje onda kasnije ne mogu obrazložiti ili da dođu neprikladno odjeveni", kaže Maja Mudovčić, poslodavac.

Svako iskustvo dobro dođe, posebno kada je na burzi rada 86.817 nezaposlenih mladih ljudi. Najčešće su to ekonomisti i pravnici. "Svaka treća nezaposlena osoba na evidenciji jeste mlada osoba, ali svaka druga koja se zaposli s evidencije zavoda jeste mlada osoba", kaže Ankica Paun Jarallah iz Zavoda za zapošljavanje.

Dio te evidencije, nakon današnjih razgovora, neće biti neki od ovih kandidata. Jer iako su razgovori bili simulirani. "Gospođa s kojom sam imala intervju već mi je ponudila mogućnost zaposlenja, tako da vjerujem da će biti za druge kandidate isto prilika", kaže Brunea Maria Rajlić, jedna od kandidatkinja.

Dobro bi bilo i kada bi kandidati bili raznovrsnijih zanimanja. Jer svaki peti poslodavac u Hrvatskoj ne može pronaći odgovarajuće radnike. Pa je Lijepa naša pored toliko nezaposlenih na pragu uvoza radne snage.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene