Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Istarska policija provela je kriminalističko istraživanje nad udruženom skupinom krijumčara ljudima te protiv njih podnijela kaznene prijave.


Djelatnici Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske s djelatnicima Policijske postaje Buje-Buie i Policijske postaje Buzet, u suradnji s PU Koper, proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma.

Vezani članci Tisuće kuna Putem lažnih edukacija i osposobljavnaja zaposlenika direktor u četiri godine u džep "pospremio" više od 1,6 milijuna kuna Očevid, ilustracija Teška prometna nesreća u Tisnu: Četiri osobe ozlijeđene u sudaru tri vozila

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 44-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma, u vezi s kaznenim djelima zločinačko udruženje i počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, dok se petoricu hrvatskih državljana u dobi od 47, 43, 39, 29 i 23 godine sumnjiči da su počinili kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma, u vezi s kaznenim djelom počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Naime, 44-godišnjaka se tereti da je u razdoblju od 22. ožujka do 7. travnja na području Pule, s namjerom stjecanja nepripadajuće imovinske koristi, povezao u zločinačko udruženje ostale osumnjičene osobe. Prvoosumnjičeni je dogovarao mjesta, vremena i preuzimanje stranih državljana na području središnje Hrvatske te njihovo prevoženje i nezakonito prebacivanje u Republiku Sloveniju, a potom i primopredaju slovenskim državljanima, koji su dalje strane državljane prebacivali na područje Italije. Osumnjičeni su na taj način omogućili nedozvoljen boravak i kretanje teritorijem Republike Hrvatske te nezakonit prelazak državne granice za tridesetak stranih državljana, pri čemu su ostvarili nepripadajuću imovinsku korist od više desetaka tisuća kuna.

Protiv osumnjičenih podnesena je kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te su 47-godišnjak, 39-godišnjak, 29-godišnjak i 23-godišnjak po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 4. i 5. srpnja, privedeni u pritvorsku jedinicu PU primorsko-goranske.

Kriminalističko istraživanje provedeno je istovremeno na području PU istarske i PU Koper, a zahvaljujući dobroj suradnji policijskih službenika hrvatske i slovenske policije, uspješno je razbijen lanac krijumčara ljudima na području Republike Hrvatske i Republike Slovenije.