Raw food je veganska prehrana koja se termički ne obrađuje iznad 45 stupnjeva, i bazira se na sirovom voću i povrću, žitaricama, mahunarkama, arašidima, sjemenkama, svježem cvijeću i jestivim samoniklim biljem. Raw food u pripremi hrane koristi se miksanjem, cijeđenjem, mariniranjem, fermentiranjem, klijanjem i dehidriranjem kako bi se sačuvala aktivnost enzima u namirnicama.
Pročitajte i ovo
Gorko-slatki podaci
Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća
Kazne i do 50 tisuća kuna
Doznajemo koliko je pesticida u voću i povrću na hrvatskim tržnicama: ''Tu znamo ljude, znamo gdje su''
Zaljubljenici u ovaj način prehrane tvrde da se radi o superhrani koja je pripremljena od biodinamički uzgojenih namirnica, a koja je spravljena na način da se ne uništavaju nutritivne vrijednosti kuhanjem.
Teorija ovog prehrambenog trenda zasniva se na teoriji da namirnice ne treba izlagati temperaturi iznad 45°C jer je na taj način nemoguće očuvati enzime koji će omogućiti najbolju apsorpciju i iskoristivost nutrijenata koje hrana nudi.
Jedni od začetnika ovog stila života i njegovog promoviranja u Zagrebu su Darko i Leni Jurić. Vegetarijanci s dugogodišnjim stažom, u nizu godina nekoliko su puta pokušali još više obogatiti prehranu sirovim jelima.
'Večeru bi dočekali pomalo gladni'
'No već nakon frapea za doručak i izdašne salate za ručak, dočekali bi večeru pomalo gladni i željni nečeg konkretnog te bi cijelu priču okončali nečim kuhanim', ispričao je Darko.
Kao nutricionist znao je koje sve dobrobiti nose sirove ili žive namirnice. Jednog je dana jednostavno odlučio napraviti rez. Zaredali su se sirovi obroci, osjećao se odlično i to je bilo to. Lena ga je slijedila i to je bio njihov početak.
Nakon niza pohvala prijatelja, obitelji i poznanika odlučili su pokrenuti vlastiti posao i otvoriti prvi klupski restoran sirove hrane u cijeloj regiji, Elixir. Dio specijaliteta čini svježe cvijeće, samoniklo jestivo bilje, superhrana, te voće, povrće, sjemenke i orašasti plodovi koji su od davnina poznati kao ljekoviti.
Nakon uspjeha s restoranom, pokrenuli su i radionice, za sve one koji se umijeću pripremanja sirove hrane žele sami naučiti. 'Jer, unatoč predrasudama, sirova hrana je superukusna, superzdrava i hranjiva, zabavna, kreativna i laka za pripremanje', poručuje bračni par Jurić.
Unatoč predrasudama, sirova hrana je superukusna, poručio je Darko
Glumica Nada Rocco velika je pobornica hranjenja sirovim namirnicama. Sve je, kaže, počelo sasvim slučajno. 'Prvo sam se dočepala knjige doktora Wandmakera, koji je ljude liječio sirovom hranom. Za svaki je problem imao jednu kombinaciju soka. Postigao je veliki uspjeh u takvog pristupu, a sam liječnik Wandmaker živio je čak 116 godina, a zadnju je knjigu objavio kada je imao 113', ispričala je Nada Rocco.
Sama je imala nekoliko zdravstvenih problema, mučile su je alergije, umor, imala je artritis i osteoporozu u početnom stadiju, a kvalitetu života narušavala joj je i nesanica.
'Prije godinu i pol započela sam se hraniti sirovom hranom, a već u roku deset dana osjetila sam brojna poboljšanja. Nakon godine i pol, svi moji zdravstveni problemi su nestali', tvrdi i dodaje kako tretirana hrana gubi na svojoj vrijednosti.
Ipak, kaže kako tu i tamo zgriješi, naprimjer srdelama na gradele, ali je i pronašla način kako konzumirati plavu ribu koju obožava. 'Ukoliko srdele filetirate pa onda marinirate, one su opet sirove. No, nekada napravim odmak s kuhanom hranom, ali moja se prehrana uglavnom bazira na sirovom', kaže.
Svaki dan počinje zelenim smoothiem, koji se sastoji od raznih vrsta voća i šake zelenog lisnatog povrća. Glumica Nada Rocco kaže kako i prednosti prehrane sirovim namirnicama vidi i na financijskom planu, no ipak, puno su bitniji njezini učinci na zdravlje.
'Ova prehrana je fantastična prevencija. Znam da je ljudima teško mijenjati navike koje su usvojili od ranog djetinjstva. Ali, kada bi u jelovnik dodali samo malo više sirove hrane, već bi tada spazili pozitivne efekte i dobrobiti koje ona donosi', poručuje.
Nutricionist Branimir Dolibašić kaže kako je row food prilično moderan pokret koji dolazi iz bogatijih i razvijenijih zemalja, no tvrdi kako se vrlo malo razlikuje od klasičnog vegeterijanstva i veganstva. 'Upravo zato, ista upozorenja koja vrijede za vegeterijance vrijede i za pobornike raw fooda', kaže.
Raw food nutricionist Dolibašić okarakterizirao je kao apsolutno dobar, sve dok se ljudi pridržavaju općih načela i dok su dovoljno educirani o takvom načinu prehrane. 'Netermički obrađena hrana ima više vitamina i minerala', kaže.
'Raw food apsolutno ima prednosti i treba ga podržavati, samo je bitno da ljudi prođu edukaciju, a ne da nasjednu na marketinške trikove nakon priče da je netko sirovom hranom izliječio bolesti. Kod raw fooda opasan može biti prebrz i prelazak na sirovu hranu i nepripremljenost', kaže i ističe da trend raw fooda i na dugoročno ne može biti štetan.
'Trebate znati potrebe svojeg tijela, koliko vam treba proteina i minerala i gdje ćete ih dobiti, tek kada to znate, onda možete manipulirati različitim prehranama', dodaje.