Obavijesti Video Pretražite Navigacija
14% ima simptome ptsp-a

Veliko istraživanje u Zagrebu pokazalo zabrinjavajuće podatke: Posljedice koje su na mentalno zdravlje djece ostavile pandemija i potres izrazito su ozbiljne

Istraživanje kako pandemija utječe na djecu provela je Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Istraživanje je provedeno na više od 22.000 zagrebačke djece dakle gotovo četvrtina od ukupnog broja zagrebačke djece je sudjelovala u njemu. No, uz pandemiju istraživanje je obuhvatilo i koliko je potres ostavio traga na mladima. 

Reporter Domagoj Mikić razgovarao je o svemu s ravnateljicom Poliklinike Gordanom Buljan Flander.

"Dobili smo da devet posto djece ima klinički značajnu depresivnost i anksioznost, a 14 posto ima klinički značajne simptome iz okvira PTSP-a", otkrila je.

Također, čak 50 posto djece ima smetnje koncentracije, više od 50 posto djece ima osjećaj praznine i tuge. No ono što je ispitivače je posebno zabrinulo je činjenica da čak 75 posto djece ima brige oko neuspjeha.

Upravo zato je najbolji način kako stati tome na kraj - nastava uživo i druženje s vršnjacima. "Djeci je jako važna rutina", dodala je.

Pročitajte i ovo Učionica, ilustracija - 3 UČENICI, STUDENTI I RODITELJI ZABRINUTI Dnevnik Nove TV doznaje koji su planovi za početak nastave: "Mjere i modeli od prošle godine pokazali su se dobrima tako da je sve spremno i za najcrnje scenarije..."

Pročitajte i ovo Policijska traka, ilustracija Policija traži počinitelja Noćna drama u Humu Stubičkom: Iz automobila u vožnji bacili mu bombu u dvorište

Nepredvidivost čini i roditelje i djecu još nesigurnijima. Pandemija nam je, govori, donijela porast slučajeva povrede djetetovih prava za više od 30 posto, a slučajevi seksualnog zlostavljanja porasli su za više od 60 posto.

Djeca najčešće u Polikliniku dolaze s tjeskobom, anksioznošću, noćnim strahovima, depresivnošću. "Povećan je broj djece s autodestruktivnim ponašanjima, broj djece koja promišljaju o smislu života, o tome da bi bilo najbolje da ih nema, sa suicidalnim mislima", otkrila je ravnateljica.

Problemu se može doskočiti razgovorom, jačati otpronost, dati im priliku da kažu kako se osjećaju, a ne ih stigmatizirati. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene