Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Ravnateljica klinike o slučaju koji je zgrozio Hrvatsku: "Roditelji su posebno osjetljivi kad su im djeca bolesna"

Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike Fran Mihaljević (Foto: Dnevnik.hr)
Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike Fran Mihaljević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike Fran Mihaljević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Pravu lavinu reakcija izazvala je majka petomjesečnih blizanaca koja su na liječenju u klinici Fran Mihaljević optužbama, potkrijepljenima fotografijama, o nehumanom postupanju osoblja prema njezinoj djeci. Kada je došla djeci u posjet, jedna je beba bila vezana za krevet, odjeća im je bila mokra i zaflekana, a stražnjica i intimni dijelovima tijela dviju beba su bili crveni. Dežurna liječnica i sestra, tvrdi majka beba, poručile su da ne mogu svakih pet minuta presvlačiti djecu.

Na cijeli slučaj reagiralo je i Ministarstvo zdravstva te poručilo kako je uputilo zahtjev za očitovanjem ravnateljstvu Klinike, a pokrenut je i izvanredni inspekcijski nadzor. Inspekcija Ministarstva zdravstva završila je svoj posao. 

Pročitajte i ovo Djeca u pojasu Gaze živima prijeti glad U Pojasu Gaze poginulo više od 13.000 djece: "Zbog neishranjenosti nemaju čak ni snage za plakanje" Skrnavljenje erdutskog groblja - 3 Nečuveni vandalizam FOTO Policija otkrila tko je uništio groblje u Slavoniji: Rezultat istrage je za neke šokantan, za neke i tužan

Iz klinike "Dr. Fran Mihaljević" javio se reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak koji je razgovarao s ravnateljicom klinike, prof.dr.sc. Alemkom Markotić

Što je utvrdila inspekcija?

Ja ne mogu komentirati inspekciju dok priopćenje ne bude službeno, a kada bude službeno dobit ćete ga od Ministarstva zdravstva. Međutim, mi smo proveli svoju unutarnju kontrolu na odjelu za dojenčad i novorođenčad i vidjeli smo da je kompletno i njega i liječenje adekvatno, a da je tijek bolesti u skladu s tijekom njihove bolesti. 

Vidjeli smo fotografije. Dvije stvari, jedna je izgled te dječice, a druga je podatak da su bili vezani za krevet.

Konkretne fotografije ja ne mogu komentirati jer nama nisu službeno dostavljene, vidjeli smo ih preko medija. Ono što mogu reći da u slučaju obilnih proljeva, u slučaju odraslih, a pogotovo kod male djece, koža je nježna, ako takva djeca imaju višednevne, dugotrajne proljeve s obilnim stolicama koje su ako su virusne, u pravilu kisele, jednostavno se može razviti i pored najbolje njege mazanja, presvlačenja i pranja, otok,  iritacija i crvenilo no sve to vrlo brzo nestane nakon što proljev stane. 

Vezivanje za krevet?

Nažalost tako maloj djeci ne možete objasniti da ne smiju micati rukicu ili nogicu dok primaju infuziju ili u slučaju da primaju hranu na sondu. To su privremene mjere gdje moramo labavo vezati ruku da ne bi došlo do ozljeđivanja djeteta. 

Što se tiče broja medicinskog osolja - ima li ga dovoljno na tom odjelu?

U zadnje vrijeme smo dobili dosta sestara. Tijekom dana tu su 4 sestre, poslijepodne 2, po noći 2. To je naš standard, s time radimo i do sada nismo imali nikakvih problema na tom odjelu.

Kako komentirate izjave majke koja se žalila na izrazito neprofesionalno ponašanje vašeg osoblja?

Ja to mogu komentirati tek kada se gospođa nama obrati službeno. Mi smo dobili tek vanjske informacije. tek kad ćemo razgovarati s gospođom moći ću komentirati. Ja koliko znam naše osoblje se trudi uvijek da bude maksimalno na usluzi koliko god može. Svi smo mi ljudi, u nekom trenutku se može dogoditi da bude neke riječi koje... Roditelji su kad su im djeca bolesna posebno osjetljivi, mi shvaćamo da roditelji mogu shvatiti neku našu riječ ili postupak kao neadekvatan, ali prema informacijama koje imam nisam dobila izvješće da se radilo o neljubaznosti ili tako nečemu. 

Ovdje je bila i policija. Dobili ste prijetnje?

Da, nismo dobili direktno prijetnje niti smo dobili prijetnje od majke i obitelji, ali smo vidjeli na Facebook stranici osobe koja je podijelila slike da se prijetio smrću osoblju, da se iznose podaci osoblja što je zabranjeno tako da je policija napravila izvid i dalje će postupati po dužnosti. Mogu samo reći da je ova klinika spasila jako puno djece, spasila tisuće djece i da ja stojim iza kvalitete rada ove klinike i njenih djelatnika. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene