Obavijesti Video Pretražite Navigacija
početak boljih vremena?

Vizek otkrila najvažniji razlog za rast BDP-a: "Ovo je iznad očekivanja i najoptimističnijih analitičara"

Maruša Vizek (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Maruša Vizek (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Maruša Vizek (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Maruša Vizek (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Maruša Vizek (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Maruša Vizek (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Maruša Vizek (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Odličan rezultat hrvatskog gospodarstva u prva tri mjeseca ove godine. BDP je porastao u prvom kvartalu za 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Iz Vlade tumače kako je to plod njihove gospodarske politike, dok poslodavci poručuju da je to zato što su povećane plaće. U Dnevniku Nove TV je o rastu BDP-a govorila ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek.

Je li ovaj rast iznad vaših očekivanja? Kako ga vi tumačite?

Pročitajte i ovo Projekcije kretanja stope nezaposlenosti Projekcije za tri godine Vlada objavila gospodarsku prognozu: Provjerili smo kome će plaće rasti, a tko su gubitnici proračuna Hrvatski zavod za zapošljavanje Slijedi li val otkaza? Čak 60 tisuća ljudi moglo bi ostati bez posla: Sezona je gotova, ugostitelje i turističke agencije čeka nikad teže jesen i zima

Rast je definitivno i iznad naših očekivanja i očekivanja čak i najoptimističnijih analitičara. Najbitniji razlog za rast definitino jest rast investicija koji je izvan svih očekivanja.

Da, znatan rast u investicije, ali i građevinski sektor. Je li to možda nagovještaj da dolaze te silne investicije koje se zaziva i najavljuje svih ovih proteklih godina?

Mi ćemo točnu strukturu tih investicija imati prilike vidjeti tek za dvije godine. Međutim, ono što znamo iz statistike građevinskih radova je da nam rastu investicije i u infrastrukturu i u zgrade svih vrsta, poslovne i stambene. Pretpostavljamo da je najveći dio tih investicija finaniran iz sredstava EU fodnova zato što znamo da imamo trenutno nekoliko velikih projekata koji su implementaciji. Prema tome, to je dodatna dobra vijest jer taj rast je vrlo vjerojatno jednim značajnim dijelom potaknut upravo potrošnjom novca iz europskih strukturnih fondova.

Dajte na malo još optimizma. Je li ovo razlog za veselje i početak nekih boljih vremena?

Ukoliko se ovakvim intenzitetom nastavi rast investicija i ukoliko te investicije budu rasle još i više, onda možemo očekivati čak i još više stop ekonomskog rasta. Zato definitivno potencijala ima zbog toga što smo samo do kraja prošle godine potrošili 17 % od ukupno predviđenih skoro 11 milijardi eura koliko imamo na raspolaganju iz EU fondova. Prema tome, ako doista krenemo trošiti novac koji nam je alociran kroz uspješne projekte, taj rast investicija, a onda i BDP-a može biti značajno veći. Sve ove druge komponente BDP-a, osim izvoza, jesu donekle pridonijele rastu, ali one su doista rasle značajno manje i da nije bilo investicija taj rast ne bi bio niti blizu toliko velik kao što je.

Koliko je dobra vijest, a koliko zamka što gospodarstvo i dalje, među ostalim, vuče i potrošnja građana?

Taj rast potrošnje u prvom tromjesečju ove godine nije toliko skočio od nekakvih uobičajenih stopa rasta koje smo viđali u prošloj godini. Definitivno nas više veseli što je rast baziran na investicijama koje su dugi niz godina, od recesije, bile stagnantne. Sada vidimo da je to baza za rast. A ovo...da, može biti problem, ali i dalje to nisu tolike stope rasta oko kojih bi se trebalo brinuti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene