Obavijesti Pretražite Navigacija
Protiv smjene

Slučaj žigosanja na nastavi: Ravnatelji zadarskih srednjih škola stali u obranu kolege

Ravnatelj zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić (Foto: Dnevnik.hr)
Ravnatelj zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Ne stišava se bura oko žigosanja učenice u zadarskoj srednjoj školi. Reagirala je i Udruga srednjoškolskih ravnatelja - ogranak Zadarske županije čiji je predsjednik Rade Šimičević ministrici obrazovanja Blaženki Divjak uputio dopis.

Prosvjetna inspekcija predložila je smjenu ravnatelja Ekonomsko – birotehničke i trgovačke škole u Zadru, Joze Dragića.

Pročitajte i ovo Ravnatelj zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić (Foto: Dnevnik.hr) jednoglasno Škloski odbor odlučio: Ravnatelj zadarske škole u kojoj je žigosana učenica neće biti smijenjen Ravnatelj zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić (Foto: Dnevnik.hr) nakon nalaza inspekcije Slučaj žigosanje u školi: Predloženo razrješenje ravnatelja, za dvoje zaposlenika moguć otkaz, školi novčana kazna

Iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja poručuju kako je njihov kolega proglašen krivim prije nego mu je krivnja dokazana te da je na takav razvoj situacije utjecao i pritisak javnosti.

Priopćenje udruge prenosimo u cijelosti.

"Ovim putem Vam se obraćamo uznemireni događanjima koja su se odvijala proteklog tjedna u Ekonomsko – birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru, a koja su rezultirala prijedlogom prosvjetne inspekcije za smjenu Joze Dragića, ravnatelja Ekonomsko – birotehničke škole te našeg dugogodišnjeg kolege. Prije svega, jasno i nedvosmisleno iskazujemo nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku i vrsti nasilja, a pogotovo vršnjačkog. Škola je mjesto u kojem su odgoj i obrazovanje na prvom mjestu i temeljni smisao našeg rada.

Ne možemo se oteti dojmu da je kolega Jozo Dragić proglašen krivim prije nego li mu se ta krivnja dokazala te da su javni pritisci uvelike utjecali na to. Cijela situacija poprima razmjere neozbiljnog i neodgovornog pristupa važnom problemu koji postaje marginalan u odnosu na panično traženje krivca. Stvoreno je ozračje javnog straha koje nije dobro ni za jednog dionika društva, a posebice ne za djecu odnosno učenike i paradoksalno je misliti da se učenike upravo time želi zaštiti.

Pitamo se koga zaista zanimaju razlozi zbog kojih je došlo do spornog događaja, tko zaista promišlja o problemu, a tko brzopoteznim reakcijama i izjavama potiče neosjetljivost i destruktivne oblike ponašanja. Kad je riječ o školama pojedinci bez uporišta uzimaju sebi za pravo formirati mišljenje i stav javnosti, donositi sudove i procjene o stručnosti i ispravnosti postupaka profesora, stručnih suradnika i ravnatelja", piše u dopisu udruge.

Ostala brojna otvorena pitanja

"Svaki prosvjetni djelatnik vrlo dobro zna kako udarna vijest u večernjem dnevniku u kojoj je učenik /učenica glavni akter nikako neće doprinijeti boljem i produktivnijem načinu komunikacije s učenicima, ojačati preventivne programe niti ući u srž problema. Samo jasnom i kvalitetnom suradnjom svih čimbenika koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju (roditelji, obitelj, škola, ministarstvo i lokalna zajednica) možemo se nadati boljitku. Ovako ostaju brojna otvorena pitanja koja je najlakše zanemariti i rješenje pronaći u smjeni jednog ravnatelja, ovog puta Joze Dragića, a sljedeći put nekog drugog... U konačnici nema pomaka ni pozitivnih rezultata.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja do današnjeg dana nije propisalo za koje se prekršaje izriče koja mjera. Zakon o prosvjetnoj inspekciji nije ni funkcionalan niti transparentan. Ostavlja prostora za neke subjektivne procjene i neutralnom promatraču nudi dojam kako škole i MZO nisu ni u kakvoj sinergiji iako je to nužno i jedino moguće.

Putem medija saznajemo kako se Povjerenstvo za izradu Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama konačno formiralo i sastalo 28. siječnja ove godine. Svi prosvjetni djelatnici na čelu s ravnateljicama i ravnateljima i do sada su uvijek nastojali neumorno, sustavno i u svakoj situaciji, iznalazili najučinkovitija rješenja, pravilne procjene i ispravne odluke, vodeći se uvijek dobrobiti učenika kao neupitnom cilju.

Stoga, uvažena Ministrice, apeliramo na Vas da što hitnije izmijenite Zakon o prosvjetnoj inspekciji, ubrzate donošenje Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama i olakšate svima nama rad iz pozicije krovne institucije odgoja i obrazovanja, kako ne bismo bili prepušteni sami sebi i u konačnici sankcionirani ili pak smijenjeni bez jasnih i transparentnih kriterija.

Smatramo kako je reakcija na nemili događaj vršnjačkog sukoba koje se dogodilo u Ekonomsko – birotehničkoj školi Zadar tema o kojoj bi se dalo još puno raspravljati, ali je u ovom trenutku najbitnije uočiti propuste koji su učinjeni, a ne dopustiti da nespretne i nesmotrene izjave koje je ravnatelj Jozo Dragić izrekao bude temeljna vodilja u procesu smjene ravnatelja koji nakon više desetljeća predanog rada u školi sigurno nije zaslužio ovakav odlazak.

Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja - Ogranak Zadarske županije ne slaže se sa smjenom kolege Joze Dragić te Vas molimo Ministrice da uzme u obzir sve navedeno i još jednom temeljito analizirate prijedlog prosvjetne inspekcije", stoji u dopisu koji je Udruga srednjoškolskih ravnatelja - ogranak Zadarske županije uputila ministrici obrazovanja Blaženki Divjak.

Žigosao učenicu užarenim predmetom

Podsjetimo, u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi na Puntamici u srijedu je jedan učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom u obliku slova "u" opekao i doslovno žigosao jednu školsku kolegicu i jednoga kolegu. Djevojka je pretrpjela dvije opekotine na ruci, dok je mladić opečen po vratu. Otac djevojke izjavio ja kako njegovoj kćeri nakon što je slučaj izašao u javnost, stižu poruke prijetnje.

Protiv maloljetnika koji je kolegici iz razreda usijanim vrhom upaljača u kožu utisnuo slovo "u", a slično je napravio i još jednom kolegi iz razreda, podnijeta je kaznena prijava zbog nanošenja tjelesnih ozljeda u svezi zločina mržnje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene