Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon!

Ratni zločinac Travica izručen Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Travica, koji je u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila, uključujući ubojstvo jedne cijele obitelji, danas je iz Engleske izručen u Hrvatsku, nakon šest godina pravne borbe za izručenje, doznaje se od Ministarstva pravosuđa.

Osuđeni ratni zločinac u Zagreb je doputovao zrakoplovom u pratnji engleskog Interpola, a preuzeo ga je hrvatski Interpol koji ga je predao policiji, rekla je Hini glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Privatni vjerski obred VIDEO Veliki prosvjed: Talijani ne žele pokopati nacističkog zločinca u svom mjestu Slika nije dostupna Kobna upala pluća Nije dočekao početak suđenja: Umro najtraženiji osumnjičenik za nacističke zločine

Travica je na šibenskom Županijskom sudu osuđen zbog ratnog zločina protiv civila počinjenog od svibnja 1991. do 20. siječnja 1992. na kninskom području. 

>> Damir Travica osuđen na 15 godina

Sud je utvrdio da je s još sedmoricom pripadnika srpskih paravojnih postrojbi 18. siječnja 1992. u Erveniku na zvjerski način ubio hrvatsku obitelj, supružnike Dragu i Nevenku Čengić te njihove sinove u dobi od pet i jedanaest godina.

Sud je utvrdio i da je kao pripadnik paravojnih postrojbi takozvane SAO Krajine provodio terorističke akcije nad hrvatskim stanovništvom, prijetio im, vrijeđao ih, fizički maltretirao, pljačkao i uništavao im imovinu, kako bi ih prisili da napuste svoje kuće na okupiranom području. Civile su odvozili u kninski zatvor, gdje su ih fizički i psihički zlostavljali. Zbog takvog terora mnogi mještani bili su prisiljeni pobjeći iz svojih domova.

Travica je hrvatskim vlastima izručen temeljem molbe koja je britanskoj strani dostavljena još krajem 2002. godine radi izvršenja 15-godišnje zatvorske kazne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene